Köpguide - Längdskidor, Skateskidor längd

Köpguide - Längdskidor, Skateskidor längd

Låt oss guida dig till rätt längdskidor, skateskidor längd

Går det att köpa längdskidor online? Det gör det absolut. Det fungerar precis lika bra som om du skulle komma in till vår butik. När du handlar längdskidor av oss, oavsett hur, så får du hjälp av våra skidspecialister som alla har stor erfarenhet av både längdskidor och skidåkare och som hjälper dig att hitta de där längdskidorna som ger dig både kanonglid och samtidigt bergfäste oavsett vilken nivå du åker på och vilka ambitioner du har.

Vi har det som krävs för att hitta de bästa längdskidorna för dig.

Alla våra skidspecialister har erfarenheten och kunskapen som krävs för att hitta rätt längdskida till dig och efter dina referenser. Tillsammans med vår mätutrustning och tack vare ett mycket stort lager av längdskidor från de stora varumärken och ett stort urval av längder och spann så har vi alltid stora möjligheter att ta fram exakt rätt längdskida till dig och dina önskemål.

Du ger våra skidspecialister dina referenser och kommentarer

När du handlar längdskidor online så måste du svara på ett par frågor om din kroppsvikt och kroppslängd samt på hur van du är med längdskidåkning. När vi har samlat in dina uppgifter så kan vi hittar ett par skidor som ger dig rätt fäste och glid. Vi har sålt längdskidor på distans i över 30 år och vet precis vad vi ska leta efter i dina svar - vi är längdspecialister både online och i butik.

Hur väljer jag rätt längdskidor?

Längdskidorna du hittar hos oss håller alla riktigt bra kvalitet och kommer med bra egenskaper och material, vår lägstanivå är alltså hög vilket kan förväntas av en skidspecialist. Men låt dig inte skrämmas av det, vi har längdskidor för alla typer av skidåkare, längdskidor för dig som bara vill ut i naturen med matsäck på ryggen, för dig som ska åka Vasaloppet första gången och för dig som är elitåkare. Och för alla därimellan.

Spelar det någon roll vad skidorna kostar?

Något förenklat kan man säga att en längdskida med högre pris har lägre vikt, har bättre konstruktioner, har bättre belag som ger skidan bättre egenskaper och möjligheter till snabbare glid och fäste och tack vare det så ger de dig en bättre upplevelse i skidspåren. Du behöver inte vara orolig för att du köper en för bra skida då alla kan åka på märkenas toppskidor och njuta av top of the line-egenskaper om så önksas, det krävs alltså inget proffs för att bruka proffsskidorna. Så hur mycket skidan ska kosta landar i din budget och vad du vill få ut av din skidåkning.

Spelar det någon roll vilket varumärke jag väljer?

Vilket varumärke du väljer är mycket upp till din smak och erfarenhet, de varumärken vi säljer har alla modeller i olika nivåer som passar för alla olika skidåakre och olika typer av skidor. Över säsongen kan det varierar lite i utbudet av spann och längder och då kan det vara smart att ha alla dörrar öppna och sätta vikten av guldpar framför vikten av varumärke - håll dina dörrar öppna säger vi 😃.

Vilken typ av längdskida ska jag köpa?

Ja, många gånger vet du som kund om du ska åka klassiskt eller skate men fråga oss gärna om du är helt ny på det här med längdåkning. Skate som stil växer så att det knakar och kanske är det skate du ska börja med men vabligast är klassisk stil med klassiska längdskidor. Klassiska längdskidor skiljer sig från skateskidor avsevärt i sina konstruktioner,. Utöver dessa har vi även ett stort utbud av skinskidor för klassisk åkning (läs mer om dessa nedan) samt stakskidor för dig som endast stakar. VI har även turskidor för dig som ska åka bortom skidspåren, till fjälls. Det är bredare modeller, oftast med stålkant och fästen som gör att du kan gå uppför berg.

Längdskidor för olika stilar

  • Skidor för klassisk åkning – Vårt största utbud av modeller hittar du som ska åka klassisk skidåkning. Traditionella längdskidor med spann som finns som vallningsbara modeller och som skinskidor.
  • Stakskidor – Klassiska längdskidor med konstruktioner för dig som endast stakar.
  • Skateskidor – Hos oss hittar du ett av landets största utbud av skidor för skate/fristil.
  • Skinskidor - Skidor för klassisk åkning, kommer med en skin / fäste som sitter under längdskidan på dess fästzon. Du behöver alltså inte fästvalla skinskidor men kan absolut glidvalla dessa.
  • Enklare längdskidor - Enklare längdskidor för motionären som går ut i spåret en vacker vinterdag och inte har så bråttom. Något bredare skidor för ökad stabilitet. Alla längdskidor vi sälejr ha vallningsbart belag och hög kvalitet.
  • Turskidor / Backcountry - Längdskidor eller turskidor för åkning utanför skidspåren och elljuset. Skidor med och utan stålkanter som tål tuffare tag för härliga turer i fjällen.

Skinskidor (“vallningsfria”) - ett val som passar alla!

Skinskidor, eller “vallningsfria längdskidor” som de tidigare lite felaktigt kallades för hittar du idag hos de flesta stora skidmärkena. Modellerna är många och utvecklingen har kommit långt och idag kan vi bara rekommendera dessa till alla. Skinskidor är längdskidor som kommer med en skinhud på skidans fästzon som då alltså ger dig ett bra fäste i din längdåkning. Du behöver alltså inte fästvalla dina skinskidor vlket sparar dig mycket tid och besvär. Skinskidor är ett bra val för dig som snabbt och enkelt vill komma ut i skidspåren för träning, tävling eller bara för att ha kul. Idag är skinskidor så bra och finns inom alla nivåer och för alla typer av skidåkare att vi tycker att alla borde ha ett par hemma. Ska du åka Vasaloppet så kan du välja en skinskida för det äventyret också, det är det många som gör. En skinskida går i princip alltid ok och bra i spåren, ibland kommer du vinna med en skinskida men i vissa fören och förhållanden kan det gå lite tyngre. Samtidigt är det så att en klassisk vallningsbar längdskid “alltid” har bättre förutsättningar att glida bättre men då ska du ha koll på vallningsbiten men även om du har det kan du gå bet mot en skinskida.

Är skinskidor vallningsfria?

Skinhudarna passar i de allra flesta nordiska fören och kommer i olika längder och med olika egenskaper men alla bygger kring samma idé om att ge åkaren både bra fäste och bra glid. En skinskida behöver inte glidvallas men vi rekommenderar att du gör det för maximalt glid och en ännu roligare längdskidåkning. Skinhuden på skidorna fungerar också bäst om de lätt och enkelt hålls rena och behandlande mot ifrysning och nedsmutsning. Med enkla medel och bra produkter som alla kan använda får din skinhud bättre egenskaper och du får en skida som glider maximalt! Men du kan också ta din skinskida och bara gå ut och åka med den - det fungerar alldeles utmärkt det också.

Köp skinskidor av en skidspecialist

Det är absolut viktigt att då din skinskida rätt utplockad till dig efter dina egenskaper och värden. Det är viktigt för en vanlig klassisk vallaskida men desto viktigare för en skinskida. Ska du köpa en skinskida så gör det från en skidspecialist så blir det rätt. Du får du det spann som behövs för att hålla skinhuden över snön men ändå så att du kan trampa ner för att få fästet. Vi säljer många skinskidor varje säsong och har stenkoll på hur de fungerar och anpassas för alla skidåkare och typer. Prata gärna med oss om du har fler frågor kring skinskidor.

Se alla våra Skinskidor här
Lär dig mer om skinskidor på vår Youtubekanal - se spellistan Lär dig allt om skinskidor


Hur långa längdskidor ska jag ha?

Längden på dina längdskidor beror i grunden på två saker, din kroppslängd och din kroppsvikt.
**FÖR KLASSISKA LÄNGDSKIDOR: **

  • För vuxna. Generellt bör vuxna skidåkare ha klassiska skidor som är 20-30cm längre än kroppslängden.
  • Barn och juniorer bör ha 5-20 cm längre än kroppslängden.

FÖR SKATESKIDOR

  • För vuxna. Generellt bör vuxna åkare ha skateskidor som är 5-10cm längre än kroppslängden
  • Barn och juniorer bör ha 0 - 10cm längre än kroppslängden.

Det är alltså “grundregeln”. För vuxna måste man sedan kompromissa beroende på vad man väger. Kortare skidor görs för lättare åkare och längre skidor för tyngre åkare. Här kan man alltså få gå upp eller ner lite i skidlängd beroende på vikt.
I tabellen nedan får du en överblick på hur du ska välja.

Populära längdskidor

  •  

Köpa längdskidor för sig eller välja något av våra prisvärda skidpaket?

Hos oss kan du köpa längdskidorna för sig eller så kan du välja något av våra längdskidpaket där skidor, bindningar och pjäxor ingår till ett rabatterat pris. Alla våra längdskidor finns som skidpaket och skulle du hitta en skida som inte gör det så kontakta oss så löser vi det. Skidstavar ingår aldrig i våra skidpaket utan säljs separat.

Ingår skidbindningar när jag handlar längdskidor?

Skidbindnigar ingår inte när du handlar skidor för sig. I våra skidpaket ingår bindningar och pjäxor till ett fördelaktigt pris. Vi monterar alltid bindningen gratis åt dig men du kan välja att montera den själv. I våra skidpaket och på vissa av våra skidmodeller kan du välja mellan bindningar, det är då val som vi rekommenderar eller som du måste ha till den modellen. Läs mer om valet av längdbindning på köpguiden för bindningar.

Populära skinskidor

  •  

Skidservice, Stenslip & Hotbox?

När du köper skidor av oss så kan du också välja till skidservice av olika slag. Vi har en rad olika vallaservice produkter som heter Åkklar som gör dina skidor åkklar för olika nivåer. Stenslipning är en tjänst du köper till dina nya längdskidor för att optimera möjligheten till superglid.

Varför stenslipa dina längdskidor?
Vi rekommenderar att du stenslipar dina nya längdskidor för att ge skidan bästa förutsättning att glida maximalt och för att få ett toppbelag från start. Du bör även med jämna mellanrum (1-2år beroende på hur mycket du åker) slipa dina längdskidor. Då håller sig belaget plant och skidorna blir som nya.
Att stenslipa längdskidorna innbär att vi kör skidorna genom en stenslipsmaskin där första momentet är att göra belaget plant. I nästa steg sätter vi in en struktur i belaget som ger dig bästa möjliga glid på dina skidor. Det finns mängder av strukturer att välja mellan som passar allt från kallföre till riktigt blötföre men för den normale motionären och Vasaloppsåkaren rekommenderar vi en standardstruktur som fungerar bra i alla fören. Det är också den strukturen vi slipar dina skidor med om du inte önskar något annat.

Strukturen i skidan gör att den inte suger fast i snön utan glider lätt ovanpå. En skida utan struktur går inte få något riktigt bra glid på.
Vi har två maskiner av världens modernaste stenslipar från Tazzari. Många OS- och VM-guld har tagits på Tazzarislipade skidor genom åren. Tänk på att alltid slipa dina skidor i en maskin avsedd för längdskidor, en maskin avsedd för alpinskidor kan förstöra dina längdskidor.

Hotbox
Skidorna läggs in i en Hotbox (en typ av värmeskåp) där de värms upp och kyls av växelvis under 10-18 timmar. Belaget mättas då optimalt med paraffin och du får de allra bästa förutsättningarna för superglid.


När du har fått hem dina längdskidor


När skidan levereras till dig har du lite jobb kvar att göra innan du kan ta ut dem på premiärturen - vallningen. Har du köpt vallningsbara längdskidor behöer du lösa både glid och fästzoner, har du köpt skinskidor bör du lägge på glidvalla.
Alla skidor som vi levererar märks med vallamarkeringar för att förenkla för dig när du vallar dina skidor. Strecken vi gjort på sidorna av dina skidor är till för att du på ett enkelt sätt ska veta var du ska lägga din valla. Tänk på att markeringarna stämmer för dig och den vikt du angav när du beställde skidorna. Blir du lättare kanske du får lägga på lite extra valla, blir du tyngre får du lägga fästvallan lite kortare. Försök undvika att lägga fästvalla utanför de markeringar vi gjort, det kommer hämma ditt glid…

Har du fler frågor innan eller efter ditt skidköp hoppas vi att du hör av dig till oss på.
Kundsupport

Populära längdskidpaket

  •