Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Glidvallning

Det finns inget bättre än att känna att man har superglid under skidorna. Alla ni som åkt Vasaloppet vet känslan när man susar förbi andra åkare i utförsbackarna. Det ger en energiboost och sparar så klart mycket kraft under de nio milen. Lika tråkigt är ju motsatt förhållande, när det känns som alla andra glider förbi dig.

Grundförutsättning för att få till ett riktigt bra glid är att ditt belag har en bra struktur. Bästa och enklaste sättet för detta är att låta oss stenslipa skidorna. Vill du jobba med paraffiner behöver du ett bra vallajärn och ett vallaställ. Glöm inte att rengöra glidytorna före en vallning. Då får du bättre slitstyrka på din vallning.

Paraffiner eller flytande?

Traditionellt har det varit att värma in paraffiner som gäller när du ska glidvalla skidorna. Det har alltid fungerat och gör så fortfarande. Utvecklingen har nu gått framåt och idag finns en uppsjö av flytande produkter som du applicerar mycket enkelt och utan värme. Därmed har det blivit enklare och snabbare att uppnå ett bra resultat. Väljer du att gå för flytande vallor rekommenderar vi ändå att du med jämna mellanrum värmer in paraffin i belaget för att skapa en ”lenare yta” och en bättre förutsättning för maximalt glid.

Välja produkter för glidvallning

Du är stora prisskillnader mellan olika produkter och generellt kan man säga att ju dyrare desto bättre. Ett smart val är billigare produkter för träning och motionsåkning. Sedan kan du toppa med några bättre produkter för tävling. För dig som vill ha det riktigt enkelt finns det universalvallor som fungerar tillfredställande i alla fören och temperaturer.
Alla varumärken har bra produkter som används på landslagsnivå så du kan vara trygg oavsett vad du väljer.

Flytande glidvallor

Några av våra favoriter för motionsåkning. Fungerar även som grund för tävlingsvallor.

Och för dig som vill åka på det bästa.

Paraffiner

För träning och motionsåkning. Fungerar även som grund för tävlingsvallor. Paraffinerna värmer du in med vallajärn.

Paraffiner för optimalt glid

Smarta Paketlösningar

Kom igång enkelt med något av dessa paket