Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Skidvalla, vallning och tillbehör

Oavsett om du köpt nya fina skidor, eller åker på ditt gamla favoritpar, så behöver du ta hand om dem på ett bra sätt. För de flesta är målet att få så bra glid och fäste i spåret, men även om du inte är intresserad av vallning så behöver du underhålla skidorna för att de ska fungera bra.
Om du redan kikat på utbudet av vallor och tillbehör så inser du snabbt att det finns hur mycket som helst att välja bland. Oroa dig inte – du behöver inte allt. Börja smått och köp det du behöver för att komma i gång. Efterhand som du åker mer och mer kommer du märka vilka behov du har och vilka vallor som du kanske ska komplettera med för de snöförhållanden där du åker. Lyssna på mer erfarna åkare och ta reda på vad de använder (ta ibland det de säger med en nypa salt). Vi på Pölder Sport finns till för dig när du behöver hjälp. Vår övertygelse är att man klarar vallningen bättre på få vallor som man är van vid än om du har för många och dålig kunskap om hur de fungerar.

Har du precis köpt ett par nya skinskidor? Läs då vår artikel ”Valla dina skinskidor”. Där beskriver vi hur du på ett enkelt sätt får bra fart på skidorna och samtidigt hur du tar hand om dem på ett bra sätt.
Åker du på traditionella vallningsbara skidor går du till våra avdelningar för glidvallning och fästvallning.

Hur mycket tillbehör du behöver beror helt på din ambitionsnivå. Enkel vallning och underhåll av ett par skinskidor kräver bara några få prylar för att få ett bra resultat. Vill du göra mer avancerade vallningar och kanske jobba med rillade strukturer? Då behöver du lite fler tillbehör och ett bra vallaställ. Bra tillbehör gör också vallningen snabbare, smidigare och roligare.

Debatten kring fluorvalla

Har du följt med i debatten kring användningen av fluor i skidvalla så kanske du vet att vissa fluormolekyler numera är förbjudna och att man försökt få till ett fluorförbud. Vi är inte riktigt där än då det saknas pålitlig testutrustning för att kunna påvisa om skidorna är fluorvallade eller inte.
Fluor är skadligt för miljön och hos Pölder Sport bestämde vi tidigt att sluta köpa in och sälja fluorvallor. Flera av de stora vallatillverkarna har även slutat producera vallor med fluorinnehåll. Självklart ska vi skidåkare värna om den natur vi uppskattar att vara ute och åka i.
Fluorvalla har traditionellt varit de vallor som givit bäst glid, men under senaste åren har det kommit mängder av nya fluorfria produkter som fungerar mycket bra. Du kan alltså valla vidare med mer miljövänliga produkter och fortsatt ha ett bra glid.