Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Valla för skinskidor

Vilken längdskidåkare har missat att det numera finns skinskidor som är fästvallningsfria? Troligtvis ingen. Det som däremot ibland missuppfattas är att de är helt underhållsfria, för så är det inte. Glidytorna behöver vallas om du vill ha så bra glid som möjligt och huden som tar hand om ditt fäste behöver underhållas.
Har du köpt skinskidor så vill du troligtvis ha din skidåkning så enkel som möjligt och maximera tiden i spåret istället för att stå i vallaboden. Som tur är finns det många mycket smidiga och lättanvända produkter för dina skinskidor.
Tips om hur du behandlar dina skinskidor finns i artikeln “Valla dina skinskidor”.

Ta hand om din hud

Huden som sköter fästet på en skinskida är len i glidriktningen men sträv när du ska skjuta ifrån. När du åker i spåren fastnar det vallarester från andras skidor och smuts i ditt skin. Detta behöver du rengöra med jämna mellanrum för att bibehålla funktionen.
Något som också kan vara ett problem i vissa fören är att det fryser i huden och då fastnar snö under skidan. Det finns flera bra vätskor du kan lägga på för att förhindra detta.
Sköter du om din hud håller den längre och du kommer åka med bättre fäste.

Glidvalla för skinskidor

OK, du vill ha det enkelt. Inga problem! Det finns många väldigt bra smidiga lösningar för att fixa ett ok glid på dina skidor. Flytande produkter som du lätt applicerar på glidytorna, låter torka och sedan borstar eller polerar. Antingen väljer du universalvarianter eller några stycken för olika temperaturer. Enkelt!
Vill du göra en mer avancerad glidvallning rekommenderar vi att du läser våra artiklar kring glidvallning.

Färdiga paket

Det finns flera färdiga paket som ger dig en perfekt start när du köpt nya skinskidor. Bra för dig som inte vill sätta dig in i valladjungeln utan bara vill komma ut och åka.