Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Fästvallning

Bra bett i uppförsbackarna och bibehållet glid utför. Det är vad vi eftersträvar när vi fästvallar våra skidor. Många motionärer stirrar sig blinda på att de ska ha ett bra glid, men fästet är det som oftast är viktigast. Det kostar mycket kraft att ta sig uppför med bakhala skidor. Men lugn, i takt med att du åker mer och därför också vallar mer kommer du lära dig hur du löser ett bra fäste.

Förutsättning för en bra fästvallning är att du har ett par rätt uppmätta skidor och att du vet var din fästzon är. Fästzonen märker vi alltid ut när du köper skidor av oss.
Du behöver några vallaburkar, några klister och några tillbehör. Följ vårt råd här om du är ny på fästvalla: Köp inte för många vallor från start. Det räcker med 4-5 burkar och 2-3 klister! Kör sedan på detta och lär dig använda dem. När du börjar känna dig säker på det du har kan du komplettera med ytterligare vallor.
Det finns även några universalvallor som fungerar bra i flera fören. Vill du ha det så enkelt som möjligt väljer du dessa.
Läs våra vallningstips längst ned på sidan.

Burkvallor

Klassiska fästvallan för kallföre. Finns från alla leverantörer och i olika prislägen. Välj burkar ur de billigare serierna från början. Komplettera med specialburkar efter dina behov.

Klistervallor

För våta och isiga fören. Missa inte tipset längst ned på sidan.

Universalvallor/Snabbvallor

När du inte vill lägga tid på fästvallningen. Fungerar bra i många fören, men lite sämre i andra. Räcker för dig som bara tar en tur på skidorna nån gång ibland.

Vallatips

Nedan har du vallatips för hur du gör en burk- respektive klistervallning. Ta det lugnt och stressa inte så har du snart koll på hur du ska göra.

Burkvallning

Rätt burkvallning är som oftast TVÅ olika burkar, en som sitter i botten och har som uppgift att få din vallning att sitta var under hela passet/tävlingen. Denna burk kallas oftast grundvax och värms in för bästa funktion.
Ovanpå den ytan lägger du dagens fästvalla och har du rätt anpassade skidor är det minst fem lager (i vissa fören 8-10 lager) burkvalla som gäller för att få ett säkert fäste. Är det högre luftfuktighet måste man nästan alltid gå på en mjukare burk än vad temperaturen visar.

Tips
Sandpappra (gärna med våtslippaper som inte släpper korn) alltid fästytan innan påläggning. Det gör att vallan sitter kvar.
Värm alltid in första lagret valla. Det kommer garanterat sitta bättre då.
Använd en vallakloss för att enkelt få ut din burkvalla jämnt.

Klistervallning

Klister är betydligt kladdigare än burkvalla och här vill man inte få för mycket på skidan. Vi jobbar med två tunna och jämna lager. Använd tre klister för att få till ett resultat i världsklass. Närmast skidan har du ett grundklister som endast har till uppgift att hålla vallningen kvar på skidan. Ovanpå blandar du två klister som ger dig fäste för dagen.
Exempel för temp +2 grader:
Lägg lila klister i botten, blanda silver och rött ovanpå.

Tips
Sandpappra (gärna med våtslippaper som inte släpper korn) alltid fästytan innan påläggning. Det gör att vallan sitter kvar.
Använd varmluftspistol för att mjuka upp klistret så det blir lätt att jobba med.
Kyl skidan mellan första och andra lagret
Använd tummen (Bäst) för att få ut klistret jämnt
Glöm inte skydda dina glidytor så att du inte får ut klistret där. Använd exempelvis SWIX skyddstejp.