Köpguide - Rullskidor

Köpguide - Rullskidor

Köpa rullskidor - att tänka på.

Kul att du ska ge dig an rullskidåkning - det är en utmärkt, skonsam och dynamisk träningsform som stärker hela kroppen. Om du ska du åka vinterns Vasalopp eller springer emellanåt så är det en grym träningsform som är guld värd.
Hos Pölder Sport hittar du alltid ett stort utbud av rullskidor från de stora märkena med modeller som alla håller bra kvalitet och bjuder på fin åkkänsla. Köp din rullskida med eller utan bindning eller köp något av våra kompletta rullskidpaket där rullskidor, bindningar och pjäxor ingår. Vi monterar alltid din bindning gratis om du väljer till en.

Många undrar över rullskidornas stabilitet, komfort och åkkänsla när de ska välja en modell. Eller vilket rullmotstånd de ska välja till just sin åkning. Andra värden som skiljer modeller åt är hur riktningsstabila de är, hur stötkomforten och vridstyvheten i skidan är och sedan finns det faktorer hos dig som skidåkare som kan spela in i ditt val som din vikt, teknik och målsättning.
Men det behöver inte vara så komplicerat - på en rullskida har du alltid glid och fäste och kan enkelt komma iväg på din träning - det är det viktigaste.

Vilka rullskidor ska jag välja?

Rullskidor för klassisk stil eller skate?

Vi har ett stort utbud av rullskidor för både klassisk åkning och skate. I klassisk åkning stakar du eller åker diagonalt med låga och bred hjul på rullskidan. En klassisk rullskida har spärrlager i hjulen som ger dig 100% fäste i din diagonal. Du kan alltså inte rulla bakåt. En rullskida för skate har större och smalare hjul, här spelar också längden på rullskidan en större roll då en längre skidstomme gör din åkning mer lik längdskidåkningens skateskär och teknik.

Kan man åka skate med klassiska rullskidor?

Att köra skate med klassiska rullskidor är inget som vi rekommenderar. Det beror främst på att hjulen blir snedslitna vilket inte höjer åkupplevelsen eller säkerheten.

Vilken längd på rullskidans stomme ska det vara?

Många klassiska modeller har endast en längd på rullskidan att välja på (ex IDT CL 750mm, Swenor Fibreglass 730mm, Swix Roadline 630mm) medan om du ska åka skate har olika längder på varje modell att laborera med. En längre rullskida för Skate erbjuder en mer skidlik teknik medan en kortare skida ger mer kontroll.

Vilken typ av rullskidstomme ska jag välja?

I sortimentet hos Pölder Sport hittar du rullskidstommar i material av aluminium, glasfiber och kolfiber. De allra flesta modeller har en stomme av aluminium som erbjuder stabilitet och en bra flexibilitet men som gör vibrationerna mer påtagliga. En stomme av glasfiber eller kolfiber gör åkkänslan större med större egenskaper kring vridstyvhet, flex och att de just dämpar vibrationer från vägens ojämnheter bättre.

Populära klassiska rullskidor

  •  

Vad gör rullskidan stabil?

Faktorer som påverkar rullskidans stabilitet mot vägen är främst hur breda hjulen är (mellan 40-52mm), vilket material i stommen rullskidan har och hur konstruktionen/tillverkningen av rullskidan är. Dessa produktegenskaper tillsammans med vald bindning och vilken pjäxa du har på dig påverkar rullskidans beteende och stabilitet. Samtidigt är det en högst individuell faktor i vad som känns stabilt eller inte – alla våra rullskidor är stabila, mer eller mindre.

Kan man bromsa med rullskidor?

Det mest effektiva sättet att bromsa ner din fart när du åker rullskidor är att ploga. Ett annat effektivt sätt för att få ner din fart är att lägga den ena rullskidan snett bakom den andra för att skapa friktion mellan dina hjul och asfalten. Du kan även köpa till en rullskidsbroms till dina rullskidor. När denna broms är monterad på dina rullskidor behöver du bara luta din vad bakåt för att bromsa.

Populära rullskidor för skate

  •  

Vilket rullmotstånd ska du välja?

Det absolut vanligaste är att välja rullmotstånd 2 till dina rullskidor men ofta kan du välja till andra motstånd om du önskar.
Det finns ett par olika rullmotstånd att välja mellan som gör din åkning mer eller mindre jobbig. Hur du ska välja beror lite på vad du har för mål, vart du är i din skidåkning.

1:or – Snabb rull
2:or - Normal rull
3:or - Trög rull
4:or - Extra trög rull
Tävlingshjul: Extra snabba hjul.

Hur bra träning är rullskidor?

Faktumet är att rullskidåkning är väldigt bra träning eftersom det aktiverar de flesta muskelgrupperna. När du åker rullskidor använder du stora delar av kroppen för att ta dig framåt men de muskelgrupperna som belastas hårdast är ben och armar. Det som du även tränar vid rullskidåkning är din kondition när du åker längre och mer utmanande sträckor. Rullskidåkning är en vanlig träningsform och många åker rullskidor på sommar för att sedan byta till längdskidor på vintern.

Viktiga tillbehör

  •