Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik
Pölder Sport köpguide för längdskidor

Klä dig rätt för längdskidåkning

OK, du har skaffat nya skidor, pjäxor och stavar och är redo för att ta dig ut i spåret. Då slår det dig – just det, vad ska man ha på sig när man åker längd?

Faktum är att det blir så mycket roligare att åka längdskidor med rätt kläder. De är designade till just längdskidåkning och ger dig stor rörelsefrihet utan att glipa mellan jacka och byxa och oftast lite tightare passform för att inte fladdra för mycket när du susar fram. Jackor och byxor har nästan alltid extra skydd mot vind och snö framtill och tunnare material i rygg och baksida för att på så vis fungera som skorsten och ventilera dig när du blir varm.
Grundprincipen för att få bra funktion och isolation i dina kläder är att klä sig i flera tunna lager.

Närmast kroppen

Innan du börjar fundera på det yttre lagret av kläder ska du absolut se till att du har rätt kläder under. Här söker vi funktion och komfort för att din kropp ska hållas torr och varm. Bomullsplagg som suger åt sig när du svettas är förbjudet och leder till att du kommer frysa. Det spelar ingen roll hur fina eller dyra ytterplagg du köper om du är fel klädd under.

Vi startar med en bra BH/trosa eller kalsong i underställsmaterial. Dessa finns även i vindskyddade varianter vilket kan vara mycket skönt en kall vinterdag. Över det kommer understället. Vårt normala råd är att köpa ett tunnare underställ i polyester eller liknande för att sedan eventuellt stärka upp med ytterligare lager. För tjockt underställ riskerar att bli för varmt. Numera finns även fina underställ som kombinerar ull med konstmaterial. Rena ullunderställ tycker vi blir för varma när du åker längd. De fungerar bättre för alpinåkning, pulkabacken eller turåkning där du periodvis är stilla.
Har du förresten tänkt att ha en tunn tävlingsdräkt som ytterplagg? Då väljer du med fördel ett vindskyddat underställ så att det inte blåser rakt genom in till kroppen.

Mellanlager

Ibland räcker inte understället till när temperaturen kryper nedåt. Då behöver du ett mellanlager att stärka upp med. Även mellanlagret ska vara tunt och i funktionsmaterial (kom ihåg – ingen bomull). En tunn mellanlagertröja är även perfekt att springa i vår och höst.

De yttre plaggen som skyddar mot väder och vind

Tights eller byxa? Ja, det beror på vad du tycker är skönast. När du tittar på längdkläder så sitter i princip alla byxor ganska tight för att inte fladdra i fartvinden. Enkelt beskrivet så har en byxa lite mer material framtill, men sitter relativt tight baktill. Tights är tights runt om. Oavsett vad du väljer så har i princip alla plagg vindskydd fram för att du inte ska bli kall på lår och knän av fartvinden.

Det finns väldigt många jackor att välja mellan, allt från riktigt tunna till lite kraftigare. Liksom underdelarna så är det gemensamma att de är vindskyddade framtill och lite tunnare baktill för ventilation. Bästa rådet här är egentligen att ha två jackor, en tunnare som du normalt använder vid träning och långlopp och en lite grövre som du kan använda vid lite lugnare pass eller riktigt kalla dagar. För den glade motionären räcker det dock med en jacka och då väljer du utefter ditt behov. Tränar du intensivt och är varm – tunn jacka. Tar du det lugnt i spåret och åker för att det är roligt – välj tjockare jacka.

Det som ger dig mest rörelsefrihet och minst vindmotstånd när du åker är en tävlingsdräkt. Den sitter tight över hela kroppen. Många av våra kunder kan tycka att det blir väl tight och att ni inte passar i tävlingsdräkt men står ni och tittar på bakre leden i Vasloppet så kommer ni snabbt inse att ALLA kan ha tävlingsdräkt.

Mössor, strumpor och handskar

Huvud, fötter och händer blir såklart extra utsatta när det är kallt ute. Många frusna eller skavda fötter kan avhjälpas med bra, tekniska strumpor som sitter bra, värmer lagom och låter dina fötter andas.
På huvudet ska du ha en lagom tunn mössa eller pannband i funktionsmaterial. Stickade mössor blir alldeles för varma i takt med att du stakar på.
Valet av handskar blir helt beroende på om du är frusen eller inte. Åker du ofta längdskidor är det bra att ha två par i olika tjocklek så att du kan växla vid olika temperaturer. Ska du köpa dina första längdhandskar väljer du ett par normaltjocka. Är du riktigt frusen finns fina tumvantar där dina fingrar värmer varandra.
Köp inte för stora handskar, de blir alltid lite större när du använt dem ett par gånger. Har du för stor handske får du lätt skav i händerna.

Saker som KAN vara bra att ha

Väst – perfekt om du åker i tävlingsdräkt och vill ha lite extra värme under uppvärmningsvarvet.
Isolerande Shorts – för dig som åker i tunna tights och vill ha extra förstärkning över låren kalla dagar.
Balaclava/neck tube – täpper till vid halsen om det blåser mycket
Liner – tunn innerhandske som du förstärker din normala handske med

Exempel på bra set-up för motionsåkaren

  1. Kalsong/trosa & Underställ
  2. Mellanlager (eventuellt)
  3. Jacka & Byxa/Tighs med vindskydd
  4. Tunn funktionsmössa, bra strumpor, handskar

TIPS!

Var inte FÖR varmt klädd när du ska ge dig ut i spåret. Är du varm och go redan innan du börjar åka kommer du bli alldeles för varm när kroppen sätter igång att jobba. Bästa känslan är om du fryser lite precis innan start.

TIPS!

Något som du ska ha i åtanke när du köper kläder för längdskidåkning är att de är väldigt bra även för andra aktiviteter och träning under höst/vinter/vår. På löprundan, under rullskidturen, på promenaden osv när du behöver lite mer väderskydd än under sommaren. Därför är det ofta värt att lägga lite extra pengar på dina längdkläder.