Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Sköna pjäxor för längdskidåkning

Din längdskidåkning blir bekvämare och roligare med ett par bra pjäxor på fötterna. Det finns väldigt många modeller och prislägen att välja mellan. De senaste åren har tillverkarna enats om en typ av infästning i bindningarna. Nu passar alla nya skor med alla nya bindningar. Så här ska du tänka:

Klassisk åkning

Nybörjare och lätt motionsåkare
Här vill du ha pjäxor som ger dig lagom stöd, komfort och värme. Prisläget på dessa pjäxor är ca 1200-1900kr och som oftast är det dessa modeller som ingår i våra skidpaket. När du stoppar i foten känns pjäxan varm och bekväm. Utrymmet för foten är ganska generöst. Exempel på bra basmodeller här är Alpina TCL, Salomon RC7 och Fischer XC Classic. Ett litet steg upp är Alpina Racing Classic eller Salomon RC9. Vill du ha en vattentät modell? Spana in ALFA:s modeller.

För dig som lägger många mil i spåren
Åker du regelbundet skidor och siktar mot Vasaloppet? Lägg gärna några extra kronor på dina pjäxor. Prisläget här är runt 2000-3000kr. Dessa modeller är bättre uppbyggda, håller passformen längre och ger på så vis bättre komfort över tid. Pjäxorna känns lättare och har lite mindre stoppning. Materialet ger dock bättre funktion och håller på så vis din fot torr och varm. Här finns många bra modeller att välja mellan. RC10 från Salomon, Alpina Comp Classic, Fischer RCS Classic, Madshus Race Pro Classic mfl.

Racingpjäxor
Du åker mycket och du kan åka skidor. Skorna i denna kategorin har ett prisläge på ca 3000kr och uppåt. Pjäxorna sitter tight på foten, ofta carbonförstärkta för stabilitet, vridstyvhet och låg vikt. De ger absolut bäst förutsättningar för att åka riktigt snabbt men ger ingen direkt värme. Det är dessa modeller du ser på åkarna i världseliten. Håller du dig runt 3000-4500kr så fungerar skon utmärkt till dig som är motionär men vill ha riktigt bra grejer. Toppmodellerna över 5000kr är extrema tävlingsskor.
Salomon S-Lab Carbon, Alpina Pro och Elite, Fischer Carbonlite och Speedmax, Madshus Redline är exempel på modeller.

Skatepjäxor

När du åker skate vill du ha hjälp med stabilitet och därför är alla skatepjäxor högre än klassiska pjäxor och dessutom mer vridstyva. Priserna för skatepjäxor är från cirka 2000kr.
Egenskaperna är ungefär desamma som för de klassiska ovan i takt med att prisnivån ökar. Basmodellerna ger direkt hög komfort och är lite varmare, men blir lite tyngre på grund av mer material.
Ju högre upp i pris du går desto lättare och styvare blir skorna. Ska du testa på skate för första gången räcker det bra med de pjäxor som ingår i våra paket (basmodeller) men är du en van åkare rekommenderar vi att du siktar in dig på ett par bättre pjäxor.
De allra dyraste modellerna är oftast för styva, tighta och kalla för motionsåkare. Jagar du sekunder i tävlingsspåret ska du självklart testa dessa.

Kombipjäxor

Precis som man kan ana av rubriken är detta en kombination av en klassisk pjäxa och en skatepjäxa. Vår rekommendation är ändå att du köper en modell för klassiskt och en modell för skate, det blir mycket bättre funktion så.
Kombipjäxor kan ändå vara ett bra alternativ. De ger extra stabilitet i klassisk åkning om du behöver det. För junioren kan det vara ett prisvärt alternativ innan man växt klart.

Rullskidpjäxor

Dessa modeller är enbart framtagna för rullskidåkning även om de givetvis passar i bindningarna på dina längdskidor. Rullskidpjäxorna är lägre, mer slimmade och har mindre material. Allt för att dina fötter ska ventileras bra när du tränar under den varma perioden av året. En vinterpjäxa blir ganska klumpig och varm en sommardag.
När du åker rullskidor slits dina pjäxor ganska hårt av damm, smuts och vägsalt. Därför rekommenderar vi inte att du åker i dina fina vinterpjäxor.

Svårt att välja?

Vi är experter på längdåkning och hjälper dig att hitta rätt pjäxor till dig. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor.