Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Fem tips för att bli bättre på trailrunning med Oscar Claesson

Sugen på att lära dig mer om trailrunning? Varför inte lära sig av Sveriges bästa traillöpare? Oscar Claesson har under senaste åren chockat Sverige med sin löpning och vi har här ställt några frågor som vi hoppas kan hjälpa dig att bli bättre på trailrunning!

Först och främst, vem är Oscar Claesson?
“Jag är en 27-årig kille som växte upp strax utanför Jönköping men bor numera i Gnosjö. Här håller jag i lite olika träningsgrupper med stort fokus på löpning tillsammans med mina bröder, Axel Elmblad som är en av Sveriges mest lovande orienterare och flera duktiga skidåkare i långloppsteamet Ski team Göhlins. När jag tävlar är det fortfarande för IKHP Huskvarna och förra året vann vi ”årets traillag” när vi segrade i den svenska trailcupen.”

Vad är trailrunning för dig och hur kom det sig att du började med det?
“Begreppet ”trailrunning” är ganska nytt för mig. När jag gick i högstadiet började jag med orientering och längdåkning vilket resulterade att jag var ute mycket i naturen. Både orienteringen och längdåkningen väckte mitt intresse av att upptäcka nya platser nära Gnosjö men även på andra orter. Mitt primära syfte när jag började med trailrunning var att den träningsformen skulle hålla mig skadefri men det blev snabbt till något mer! Förra året valde jag att satsa på trailrunning och resan har gått fort. Idag är trailrunning en träning och tävlingsform där jag får mycket tillbaka i naturupplevelser, träffa härliga människor och ett ökat välmående.”

Du nämnde din bakgrund inom längdåkningen, vad har du kunnat ta med därifrån?
“För mig har längdåkningen byggt upp en kondition och styrka för att ta mig fram snabbare i skogen och det har underlättat men trailrunning är för alla, det kan bedrivas oavsett nivå. Ute i skogen blir det inte alltid samma press som i ett längdspåret. När du är ute i skogen och springer rör sig inte flera människor runt dig och det spelar ingen roll hur du springer eller ser ut. En annan skillnad är att tiden och distansen inte är lika viktig, det beror på att alla stigar ser olika ut och har varierande kupering. Att träna trailrunning är en upplevelse som bidrar till bättre hälsa och välmående för mig, mycket tack vare att jag får se naturen i ett helt annat perspektiv!”

Har du mött några hinder eller utmaningar i trailrunning?
"Jag har främst mött två utmaningar som jag tror även kan vara nyttigt för dig:

  • Först och främst har distansen varit en utmaning. Jag gått från att springa 10km asfalt till att vara ute 2-3h på de längre trailloppen. Detta har satt mig på prov energimässigt och fått mig förstå vikten av en bra energibalans i kroppen. Jag utnyttjar numera de specialanpassade fickorna i mina trailshorts för att plocka med energi i form av gels under tävlingar eller längre träningspass.

  • Det andra jag vill skicka med dig är vikten av bra utrustning. Trailrunning går att bedriva med minimal utrustning men för att få en bra och optimal upplevelse finns det många produkter som underlättar. En trailsko som är anpassad för underlaget är det viktigaste! Salomon, som jag springer med, har flertalet bra modeller att välja bland. Jag vill inte ge allt för specifika tips eftersom allas fötter och behov är olika men att besöka Pölder Sport kan vara väldigt nyttigt. Under åren har jag besökt deras butik i Nässjö och fått professionell hjälp från deras specialister."

Du har flera fantastiska resultat bakom dig med bland annat vinst på Salomon 27 K, Kia Fjällmaration, nordiska serien Golden Trail och finalen i Finland. Hur tränar du för att bli bättre på trail?
“Jag tror att vi blir bra på det vi tränar! Därför har jag under senaste tiden tränat mycket på stigar och elljusspår i skogen. Här varierar jag med längre pass och intervaller. Naturligaintervaller är en form som jag starkt rekommenderar. Dra nytta av naturens utformning och bestäm exempelvis att du springer hårt i alla uppförsbackar. Jag vill också skicka med fotstyrkans vikt, trailrunning är skonsamt för kroppen men underlagets ojämnheter kan vara påfrestande om du är ny inom sporten.”

Lite prylar måste vi snacka: Du har ju varit med i Team Salomon ett tag nu. Vilken är din favoritsko att tävla i och varför?
“Detta beror på vad det är för typ av terränglöpning men på tävling har jag en favoritsko i form av Salomons S/Lab Pulsar SG. Detta är en mycket lätt sko på endast 200g där Salomon lyckats med ett bra mönster på sulan samtidigt som mellansulan ger ett bra driv framåt. På årets sista tävling i Åhus sprang vi mycket vid havskanten, här var Salomon Pulsar ett bra val eftersom skon inte sög åt sig massa vatten vilket resulterade i att den kändes smidig.”

Vilken är den mest underskattade prylen när man springer trail?
“I trailrunning får vi inte vara rädda för att bli blöta. Strumpornas vikt är något som jag i början underskattade. En bra ventilerad strumpa som inte drar åt sig för mycket fukt och inte bidrar till skavsår är guld värd. Sen om du gillar prylar och nyfiken av dig är en GPS- klocka ett riktigt bra hjälpmedel. Om du vill utforska nya platser och hamnar fel kan de nya klockorna visa dig vägen hem.”

Vi låtsas att du har en kompis som är nyfiken på trailrunning: Vad hade du gett hen för tips för att börja och bli duktig på trail?
“Tveka inte på att testa trailrunning! Det är inte svårare än att leta upp en markerad motionsslinga eller stig i skogen, var nyfiken och ge dig ut äventyr. Det går kanon att springa en stund och sen vända, stigen upplevs annorlunda från andra hållet. Om du gillade detta rekommenderar jag starkt att uppsöka Pölder Sport och inhandla dig ett par trailskor.”

Berätta hur säsongen ser ut 2023: Vad är dina mål individuellt? Vad ser du fram emot?
“Inför säsongen 2023 kommer jag satsa på att springa internationellt i Golden trail, en trailcup som innehåller några av dem största tävlingarna och tuffaste motståndet. Utöver det ska jag försöka försvara min seger i den svenska trailcupen där konkurrensen i år blir stenhård. Viktigast blir såklart IKHP Husqvarnas tävling, John Bauer trailrun som nu ingår i den svenska trailcupen. Där kommer både Salomon och Pölder Sport finnas på plats med dem senaste nyheterna inom trailrunning. Missa inte detta!”

Sedan 2022 har Oscar Claesson tillhört Team Salomon!

Bild från John Bauer Trailrun 2022. Läs mer om loppet här!