Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Turåkning – En naturupplevelse vintertid

Under senare år har intresset för turåkning ökat stadigt. Vill du också uppleva vår fantastiska natur under vintertid? Det finns inte mycket som slår att glida ut på tur i vårt vackra landskap en solig vinterdag.
Turåkning under vintern kan jämföras med vandring under sommaren. Du kan utforska helt obanad terräng, åka på leder, glida ner på fjällsluttningar eller kanske över en isbelagd sjö. Turåkning kräver alltså inga preparerade spår utan du är fri att ta dig dit du vill. Ta på dig lämpliga kläder och packa ryggsäcken med varm choklad, mackor och bullar… vinterlandskapet väntar på dig.

Kom igång med turåkning

Det är enkelt att komma igång. När du skaffat din utrustning är det bara att ge sig ut i naturen. Börja med kortare turer i enklare terräng så att du känner dig bekväm när det är dags för en längre tur på fjället.
Vi har flera prisvärda paket som gör det enkelt att börja med turåkning.

Turskidorna

Skidorna för turåkning är bredare än vanliga längdskidor och därmed också stabilare. Den vanligaste varianten har stålkanter, likt alpinskidor, för att du ska få grepp på lite hårdare snö på sluttningarna. För dig som mestadels håller till i flack terräng och lössnö finns modeller utan stålkant. Det finns även flera modeller för dig som jagar i skogen vintertid.
Vilken längd du ska välja beror på kroppslängd, vikt, färdighet och var du ska åka. Generellt är en kortare skida enklare att hantera.
När du vill ha fäste uppför finns det lite olika lösningar beroende på modellval. Stepbelag är en räfflad yta som oftast ger tillräckligt fäste. Du som går mycket uppför bör titta på modellerna där man kan fäste en stighud/skin. De ger mycket bra fäste. På vissa modeller kan du även kombinera stepbelag med stighud/skin.

Pjäxor för turåkning

Pjäxor för turåkning är betydligt mer ombonade än pjäxor för längdåkning. De är kraftiga, stabila och varma. Ungefär som en riktigt bra vinterkänga. Sulan är tjock och ger bra grepp även när du inte står på skidorna. Pjäxorna för turåkning kan du med fördel även använda till långfärdsskridskoåkning.

Bindningar för turåkning

Bindningarna är en stabilare och kraftigare variant av längdbindningar. De håller bättre i obanad terräng och de är skönare att stå på under lång tid. Samma typ av bindningar kan även monteras på långfärdsskridskor.

Stavar för turåkning

När du åker i obanad terräng behöver stavarna vara tåliga och ha stora trugor (kringlor) längst ner för att bära i snön.
Välj längd på stavarna 30-40cm kortare än vad du själv är. Det finns även teleskopstavar, där kan du justera längden som du själv vill.

Vi hjälper dig!

Har du frågor kring utrustning för turskidåkning är du välkommen att höra av dig till våra specialister. Vi hjälper dig med rätt utrustning.