Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Välj rätt skidhandskar

Har du åkt längdskidor tidigare så har du säkert koll på vad du behöver för handske. Är du ny kan det vara lite svårare. Här guidar vi dig till bra val samt ger lite nyttiga tips om vad som kan vara bra att tänka på.

Två märken dominerar stort hos oss. Lillsport och Hestra! Det är inte konstigt att de är bra på handskar eftersom de enbart sysslar med just handskar. Utöver dem finns flera märken bland annat uppstickaren Kinetixx som gör mycket fina handskar med lite nytänkande.

En bra längdskidhandske skyddar dig mot väder, kyla och vind samtidigt som den ska ge ett bra grepp runt staven. Handsken ska även motverka skav i din hand och för att hålla för nötningen mot stavhandtaget är den förstärkt i innerhanden. Alla längdhandskar du hittar hos Pölder Sport uppfyller de kraven.

Hur ska jag tänka?

När du åker längdskidor kan temperaturen variera allt från under -20 till några grader över nollan. Därför är vårt råd egentligen att ha två par längdhandskar. Ett par tunnare och ett par varmare. Ska du precis börja åka räcker det med ett par och välj då åt det tunnare hållet. En längdhandske ska sitta tight så köp inte för stora handskar. De töjer sig lite efter några användningar och du vill inte att den ska kännas för stor, det kan lätt ge upphov till skav.
I princip alla modeller har en vindskyddad ovansida och ett slitstarkt material eller skinn i innerhanden. Innerhand i skinn blir lite varmare men tänk på att du inte kan tvätta handskar med skinn. Passformen är normal på alla modeller. Har du väldigt smala händer väljer du med fördel en slim-modell (gäller även tjejer/damer).
Optimal känsla när det gäller värme är att frysa lite precis innan start, då kommer du ha perfekt värme i handsken när du åkt några minuter. Åker du i för varma handskar blir du blöt och ökar risken för skav.

Racehandskar

Här hittar du ett urval av tunna och riktigt slimmade handskar. Ger väldigt bra känsla och grepp men inte mycket värme.

Normala till medelvarma handskar

Dessa handskar är allround och passar alla åkare och klarar de flesta väderlekar. Här har vi även två egna specialmodeller från Lillsport till Pölderpris.

Varma handskar

Extra värme för dig som är frusen eller kör lugna turer. Fodrade i både inner och ytterhand.

Tumvantar

Problemlösare för många frusna händer. I en tumvante hjälps fingrarna åt att hålla värmen. För extra värme komplettera med en liner.

Liners / Innerhandskar

Förstärkningsplagg för dina händer. Använd inuti din vanliga handske (om den inte är allt för tight). Mycket bra under tumvantar. Även perfekt för löpare.

Specialhandskar

Nedan hittar du modeller med lite speciella egenskaper. Leki-handskar med inbyggd controlrem (grym om du kör med Leki-stavar). Kinetixx modeller med sin speciella innerhand med supergrepp. Lillsports Overstrap som du dra utanpå handske och controlrem för extra värme under uppvärmning eller riktigt kyliga dagar.

Juniorhandskar

Självklart ska även juniorerna ha bra handskar.