Och ett par stavar också! Det är en vanlig kommentar från våra kunder. Visst, du kommer ta dig fram i spåret med nästan vilka stavar du än väljer. Men det finns tid och kraft att spara och känsla att hitta om du väljer en bra stav för dig.
Nästa fråga är oftast – Hur långa stavar ska jag ha? Är du en rutinerad längdåkare så vet du redan, men är du nybörjare så följ våra råd som även gäller för rullskidåkning:
Stavlängd för klassisk åkning: 25-30cm kortare än din kroppslängd*
Stavlängd för skate: 15-20cm kortare än din kroppslängd*
Principen är att styvare och lättare stavar ger bättre pendel och kraftöverföring. Alla stavar för motionsåkare och elit är idag utrustade med kontrollrem. Den gör att handen sitter fast i staven, ger bra stöd och du får lätt grepp när det är dags att skjuta ifrån.
Handtaget är av kork eller plast. Kork sitter på alla lite bättre stavar och ger bättre känsla och värme. Längst ned på staven sitter trugan som gör att du inte trycker staven rakt ned genom snön. På en rullskidstav sitter endast en spets som rallas rullholk.
I hårt preparerade spår kan man åka med små trugor, men i normala till lösa förhållanden bör man ha en lite större truga. Många modeller erbjuder idag ett snabbt och enkelt system för att byta mellan olika trugstorlekar.
Vi rekommenderar att du väljer en stav av kompositmaterial vilket oftast är en kombination av glasfiber och kolfiber. De stavarna är tillräckligt styva och lätta men samtidigt hållbara om du ramlar. Dessutom oftast väldigt prisvärda.
Har du bra flyt i stakningen ställer det högre krav på att staven svarar när du trycker ifrån. Samtidigt kanske du tycker att de allra bästa stavarna är väl dyra. Det finns dock många styva och lätta modeller helt i kolfiber som kommer fungera utmärkt för dig.
Toppmodellerna från de olika varumärkena håller samtliga mycket bra prestanda. Du ser stavarna på de allra bästa åkarna i världen. Här får du det bästa som finns på marknaden utan kompromisser. Tänk på att dessa stavar nästan alltid levereras med liten truga… så köp till en större som fungerar i normala förhållanden. Du ska även komplettera med en stavtub som skyddar dina fina stavar under transport.
De lite bättre modellerna finns ofta i alternativet rålängd. Dessa stavar är omonterade och vi kan kapa och montera dem åt dig i exakt den längd du önskar. Ange önskemål på respektive produktsida när du beställer.
Internationella skidförbundet har en maxgräns för stavlängd i klassisk åkning. Med stavlängd menar man då mått från stavspetsen upp till högsta punkten av remmens infästning.
Maxlängden är 83% av din kroppslängd mätt när du har pjäxorna på.
Exempel: Du är 186cm lång när du har dina pjäxor på. Din maximala stavlängd för klassisk åkning blir då 0,83 x 186cm = 154,38cm vilket avrundas till närmast hela centimeter = 154cm
När du köper stavar så anges totallängden på stavarna. Från spets till toppen på handtaget. Där är det oftast 3-4cm mellan remmens infästning och toppen av handtaget. Det innebär att i exemplet ovan kan man tryggt köpa en stav med maxlängd 157cm – vilket även rimmar bra med våra råd längst upp i artikeln.