Köpguide - Löparskor

Köpguide - Löparskor

Relaterade köpguider

Låt oss guida dig till rätt par skor

Att välja rätt par löparskor kan vara svårt! Det finns många modeller som har olika egenskaper för att de ska passa till olika typer av underlag eller fötter. Med rätt par skor kommer din löpning bli både roligare och skönare, oavsett din ambition!

I denna guide kommer vi försöka vägleda dig till att välja rätt par skor för dig och ditt användningsområde! Som en skospecialist har vi kunskapen kring vilken sko som passar för olika användningsområden eller fötter för herr, dam och junior.

Ställ dessa frågor när du ska köpa ett par löparskor
Varenda person ställer olika krav på vilket par löparskor som passar hen. När du ska handla ett par nya skor rekommenderar vi dig att ställa följande frågor för att du enklare ska kunna välja ditt nya par:

  • Vad för typ av underlag ska du springa på?
  • Vilken form har din fot?
  • Har du några övriga preferenser?

Vad för typ av underlag ska du springa på?

En svår fråga eftersom det idag finns många modeller med olika egenskaper som passar för olika underlag. Det är därför viktigt att definiera vilket som är det huvudsakliga underlaget som du ska springa på. Efter du har identifierat detta kommer det bli lättare att välja rätt par löparskor utifrån ditt användningsområde. Är du en person som springer ofta och på olika underlag kan du säkerligen känna ett behov för att ha ett olika löparskor för dessa tillfällen.

Nedan kommer vi redogöra för vilka huvudsakliga egenskaper löparskor har för orientering, trailrunning, väglöpning och vinterlöpning samt på vilka underlag de används mest effektivt.

Skor för orientering

Orienteringslöpning är väldigt populärt i speciellt Norden och vi på Pölder Sport är stolta över att kunna kalla oss för orienteringsspecialister! När du ska köpa ett par skor som är anpassade för orienteringslöpning finns det en hel del att välja bland. Något som är vanligt för en orienteringssko är att sulan är väldigt låg. När du springer i skogen på svårare partier är det viktigt att du kommer nära marken för att få bättre kontroll vid fotnedsättningen. En för hög sula belastar ofta dina fotleder eftersom det är större risk att du trampar snett. Detta blir ofta en fråga mellan komfort och teknik. En sko med högre sula kommer öka komforten men kan göra att du tappar kontroll och teknik på tekniska stigar. Det blir en frågeställning du får ta hänsyn till i val av orienteringssko.

En annan viktig egenskap för en orienteringssko är att de ska ha låg vikt och kännas smidiga att använda. Det är därför helt naturligt att skor anpassade för orientering är konstruerade för att suga åt sig så lite vatten som möjligt. Om en sko absorberar mycket vatten så ökar vikten, något som en bra orienteringssko inte gör!

Sedan finns det två tydliga typer av orienteringsskor, med metalldubb eller gummidobb! De har olika egenskaper och passar bättre för olika typer av underlag. Dessa egenskaper kommer vi presentera nedan.

Orienteringssko med metalldubb

På Pölder Sport säljer vi mest orienteringssko med metalldubb. När en sko har metalldubbar så är de integrerade i sulan vilket ger dig ett bra grepp på de flesta underlag. Dessa modeller greppar extremt bra vid fuktiga förhållanden vilket förhindrar risken för att du halkar eller tappar fästet i marken. Då hjälper metalldubbarna genom att de går ner i marken vilket reducerar risken för halka.
Våra orienteringsskor med metalldubb.

Orienteringskor med gummidobb

En löparsko med gummidobb handlar om mönstringen i sulan. Skon har oftast mycket mönstring och används mest effektivt när det är torrare förhållanden. En orienteringgsko med gummidobb har oftast högre komfort än en med metalldubb.
Våra orienteringsskor med gummidobb.

Utvalda orienteringsskor

  •  

Skor för väglöpning

En vägsko är, enligt oss, inte endast anpassad för asfaltslöpning vilket är lätt att tro. En vägsko, som även kallas “Road-sko”, är effektiv att använda vid löpning på jämnare underlag. En löparsko som är anpassad för jämnare underlag fungerar utmärkt på grusvägar, löpband och elljusspår också. En ganska bra tumregel är att en vägsko är effektivt när underlag inte förändras och det är lägre risk att du trampar snett på exempelvis rötter eller stenar.

När du springer på jämnare underlag, som exempelvis asfalt, är oftast underlaget hårdare än i exempelvis skogen. Då är det att föredra en löparsko med högre dämpning för att du inte ska belasta dina muskler och leder lika hårt vid fotnedsättningen.

Är du en person som är väldigt prestationsinriktad och ständigt jagar sekunderna när du löper? I så fall skulle vi rekommendera en vägsko som delar denna ambition. En löparsko med nylon- eller karbonplatta sparar oftast en hel del sekunder när du springer. Tack vare detta får du ett högre driv i din löpning då den böjda plattan fungerar som en fjäder som “stöter” iväg löparen framåt.

Utvalda skor för väglöpning

  •  

Skor för vinterlöpning

Är du en person som älskar att ta en löprunda året runt? I så fall behöver du en sko som är anpassad för vinterlöpning! När temperaturerna blir kallare och underlaget blir halt så ställer det högre krav på dina löparskor. Det är mest vanligt att en sko som är anpassad för vinterlöpning har antingen metalldubbar eller mycket mönstring i sulan. Detta för att skon ska greppa bättre mot det hala underlaget.

En annan egenskap som är vanligt på skor för vinterlöpning är att modellerna är vatten- och vindtäta. Detta för att hålla dina fötter varma och torra i kallare temperaturer. Om du är en person som verkligen lägger stor vikt vid att dina skor ska vara varma bör du överväga en löparsko med GORE-TEX. Materialet, som finns på många skor för vinterlöpning, håller dina fötter ännu varmare än löparskor utan GORE-TEX.

Sedan måste du ställa dig frågan ”vad för typ av halt underlag ska jag springa på?”. Ska du exempelvis ha en löparsko anpassad för hala tekniska stigar ska du ha en sko som har samma egenskaper som en trailsko. Det är oftast denna frågeställning som avgör vilken typ av löparsko för vinterlöpning du ska använda.
Se alla våra skor för vinterlöpning

Skor för trailrunning

När du ska köpa en löparsko anpassad för trailrunning är det främst greppet, slitstyrkan och markkontakt som är prioriterade egenskaper. Dessa skor ska klara av terränglöpning i tuffare förhållanden och därför har de ofta grövre mönstring och mer tålig ovandel för att öka ditt skydd.

Den första frågan du ska ställa dig när du ska köpa en löparsko anpassad för trailrunning är ”Vad är trail för dig?”. Ska ditt huvudsakliga underlag vara tekniska stigar som ställer höga krav på din tekniska fotnedsättning rekommenderar vi en terrängsko med lägre sula. Det är för att du ska komma närmare marken och därmed få bättre kontroll i löpningen. Ska du däremot springa på jämnare underlag som inte ställer lika högra krav på din tekniska fotnedsättning kan du välja en trailsko med högre sula som inte belastar dina muskler och leder lika mycket. Hos oss har vi trailskor, som även kallas terrängskor, med olika egenskaper för att du ska hitta det perfekta paret utifrån ditt användningsområde.
Se alla våra trailskor

Vilken form har din fot?

Detta spelar stor roll för komforten och känslan när du springer. Du kan exempelvis ha en bredare/smalare fot. Då rekommenderar vi en löparsko med antingen bredare eller smalare läst för att skon ska passa din fot och därmed öka komforten. Speciellt för dig som har en bredare fot rekommenderar vi någon av våra wide-modeller, dessa skor har en bredare läst för att den ska passa dig bättre. Om du har några funderingar angående vilka egenskaper din löparsko ska ha för att passa din fot är du välkommen att kontakta oss!

Har du några övriga preferenser?

Vi är väldigt nöjda över vårt breda sortiment av löparskor. Vi har lärt oss att alla ställer olika krav på sina skor och i vårt sortiment har vi noggrant valt ut modeller från kända varumärken utifrån dessa krav. Det kan exempelvis vara en skada som gör att du behöver en viss typ av löparsko eller att ditt löparsteg ser ut på ett specifikt sätt.

En annan viktig fråga är “Vad är ditt mål med löpningen?”. Är du en person som jagar varenda sekund när du springer? I så fall ska du ha en löparsko som matchar denna ambition. Är du en person som njuter av löpningen utan att vara resultatfokuserad? I så fall rekommenderar vi en löparsko som prioriterar komforten.

Kontakta oss

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på Pölder Sport om du har frågor eller funderingar kring vilken löparsko som passar dig! Våra specialister har en lång erfarenhet av löparskor och hjälper dig gärna att välja ditt nya guldpar!
Har du frågor så är du varmt välkommen att kontakta vår kundsupport.

Se alla våra skor

  •