Tekniken går hela tiden framåt och det möjliggör lättare komponenter, mer kraftfulla lampor och bättre batterier. Det gör att du kan få tag i extremt ljusstarka lampor för avändningsområden där kraven är höga, men även små, lätta och smidiga pannlampor med mycket bra ljus. Just de mindre lamporna har gjort att fler upptäcker friheten med en pannlampa i sin träning, tävling, fritid eller arbete.
De starkaste lamporna kräver större batterier som du bär i batterisele på ryggen eller i en ryggsäck. På de mindre pannlamporna är batteriet som oftast integrerat i huvudställningen eller lamphuset. De flesta modellerna i Pölder Sports sortiment är uppladdningsbara, men det finns några mindre pannlampor som drivs med standardbatterier.
Många modeller har tillbehör som gör att du enkelt kan fästa lampan på cykelstyret eller hjälmen - Perfekt för dig som håller på med olika aktiviteter.
Vad som passar dig bäst beror helt på vilket användningsområde du tänker att pannlampan ska fungera till. Vi går nedan igenom vad du bör ställa för krav på pannlampan vid olika aktiviteter. En enkel tumregel är ändå - ju bättre och starkare lampa du köper - desto fler användningsområden har den. I många fall kan det löna sig att lägga lite extra pengar på en ett steg dyrare lampa. Du kanske inte alltid behöver så mycket ljus som den ger, men då kan du köra den på ett lägre ljusläge och då få väldigt bra batteritid.
Du behöver väga in några faktorer när du väljer pannlampa.
Lumen är en SI-enhet för ljusflöde. “Enkelt” förklarat: En lumen motsvarar det totala ljusflödet = intensiteten x rymdvinkeln i vilket ljuset sänds ut.
Enhetsbeteckningen är “lm”.
Tänk på:
Skaffar du en bra pannlampa för skidåkning så slipper du bli bunden till att åka i eljusspåret när mörkret faller på.
I skidspåret och på snö blir det lite ljusare. Här klarar du dig med en pannlampa på 400 lumen och uppåt. Välj gärna en lampa från 1000 lumen och uppåt så blir den mer allround samt att du kan använda den till alla möjliga aktiviteter. Tänk även på att batterikapaciteten (brinntiden) minskar när det är kallt ute.
Pannlampa till Nattvasan?
Vi har flera modeller som är anpassade för att klara kraven som ställs under Nattvasan. Antingen väljer du en mer kompakt pannlampa och ett extra batteri för att klara brinntiden, eller så väljer du en mer kraftfull pannlampa som du inte kör i maxläge. Då får du en bra ljusstyrka och mycket lång brinntid.
Att skaffa en pannlampa för löpning är lika med frihet. Ge dig ut på obelysta gator, vägar och stigar även under den mörka perioden.
Vi på Pölder Sport tycker att de bästa pannlamporna för löpning är de med integrerat batteri i huvudställningen eller i lamphuset. Då blir lampan smidig att använda och lätt att ta på och av. Du klarar allt från gator till bättre stigar med en ljusstyrka från ca 400 lumen. Vill du springa på tekniska stigar och trailrunning rekommenderar vi +1000 lumen.
Ska du springa riktigt långt och länge när det är mörkt ska du absolut fundera på en mer kraftfull lampa med externt batteri. Du bär då batteriet i sele på ryggen och behöver som oftast inte ha lampan på maximal ljusstyrka. Det innebär att du får riktigt lång batteritid. I och med att du bär batteriet på ryggen blir huvudställningen mycket lätt.
När du springer nattorientering i obanad terräng krävs mycket ljus. Här vill du både se brett och långt för att kunna se alla detaljer i terrängen och ta snabba beslut. För att få tillräcklig volym och längd på ljuset rekommenderar vi att du väljer en bra pannlampa med ljusstyrka över 3000 lumen och uppåt. Det fungerar givetvis även med ljussvagare lampor för nybörjare och motionärer - men vill du kunna hålla maximal fart bör du hålla dig till vår rekommendation.
Dessa kraftiga pannlampor har externt batteri som du bär i batterisele på ryggen. Det gör att huvudställningen blir mycket lätt och sitter bra.
På Pölder Sport genomför vi regelbundet test av pannlampor för orientering så att vi ska kunna ge dig råd och tips för vad som passar dig bäst.
Med en pannlampa för MTB och cykling kan du ge dig ut även under den mörka delen av dygnet. När du cyklar håller du hög fart och då krävs riktigt bra ljusstyrka, speciellt för dig som kör MTB. Välj med fördel ljusstarka (+3000 lumen) pannlampor med hjälmfäste samt bär batteriet i sele på ryggen (eller i ryggsäck). Det kan även vara smart att ha en kompakt lampa på styret för att alltid ha ljus i färdriktningen.