Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik
Bild på längdskidåkare som ska ta sig an Nattvasan under Vasaloppsveckan

Nattvasan - en mycket mäktig upplevelse!

Vasaloppet är en sak men Nattvasan något helt annat. Vilka lopp vi har sett sedan starten när lagen sticker iväg under en stjärnklar himmel för att tackla milen och kylan tillsammans.
Eller som Vasaloppet själva säger: ”Dagtid är 90 kilometer en tuff utmaning. På natten blir det ett äventyr. Mörkret och tystnaden sluter sig omkring dig i samma stund som du lämnar starten i Berga by. Sedan är det bara stjärnor och pannlampor som visar vägen.”

Och med äventyr kommer lite regler och krav på vad du behöver ha med dig. I ryggsäcken för Nattvasan packar du den mat och utrustning som du tror dig behöva för att hålla dig säger.

Nattvasan – ett lopp i fri stil.

Nattvasan åker du i fri stil över 30, 45 eller 90 km vilket gör det möjligt att välja mellan klassisk skidåkning och skate. Du kan åka individuellt eller i par.
Du får delta i loppet från året du fyller 17 år.
Om du deltar i par så hoppas vi att det är fart enligt kamrat som gäller så att ni klarar maxavståndet mellan er i mål som inte får vara mer än 20 sekunder. Bra att ha koll på är att det heller inte är tillåtet att hjälpa varandra framåt med draghjälp, så kallad repning. Så om du vet med dig att du har med dig en team-kamrat åt det latare hållet – pusha varandra med träningen inför loppet så att ni har kraft att tillsammans genomföra det här magiska loppet.

Regler för skidstaven till Nattvasan

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel vid klassisk skidåkning som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med dina pjäxor på. Om du behöver köpa nya skidstavar så hjälper vi dig med kapningen om du önskar maxa stavlängden för ditt lopp.

Nattvasan och Utrustningskrav

Vi har all den utrustning du behöver för att genomföra Nattvasan på ett säkert vis. Fråga oss gärna kring pannlampor som håller länge, vätskelösningar som fungerar bra i extrem kyla, kläder som skyddar mot vind och nederbörd och skidstavar och vad du nu har för frågor.

Åker du Nattvasan 90 så är det krav på dig som deltagare att ha med:

  • Pannlampa – hos oss hittar du modeller med riktigt bra batteritid och den effekt du behöver.
  • En liter vätska – Nattvasan går som namnet antyder på natten. Tidigare år har det varit mycket kallt och då gäller det att ta till alla möjliga knep för att hålla drycken flytande. Skydda mot vind, packa in bladdern/behållaren och fyll på med hett vatten.
  • Behållare för vätska för egen påfyllning vid vätskestationerna. Kåsa eller liknande. Vi tillhandahåller inte engångsmuggar.

Sedan rekommenderar Nattvasan att du bär med dig följande i ryggsäck eller liknande:

  • Vindtät jacka och byxa
  • Underställströja
  • Extra mössa och vantar
  • Energibar eller liknande
  • Extra batterier till pannlampan.
  • Första förband

OBS: Det finns absolut INGEN ANLEDNING till att skräpa ned. Du får dessutom tidsstraff vid nedskräpning.

Ibland deltar TEAM HOPPSKATERS från Pölder Sport, möter du dessa så heja gärna 

LYCKA TILL!

PANNLAMPOR FÖR NATTVASAN