Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik
Man känner på sina skidstavar och undrar om de kommer fungera för Vasaloppet

Vilka skidstavar behöver du?

Grundprincipen är att styvare och lättare skidstavar ger bättre pendel och kraftöverföring, du åker snabbare och lättare. Alla stavar för motionsåkare och elit är idag utrustade med en kontrollrem som finns i olika storlekar. Kontrollremmen gör så att handen sitter fast i staven, ger bra stöd och att du lätt får grepp när det är dags att skjuta ifrån.

Handtaget på en skidstav är av kork eller plast. Kork sitter på alla lite bättre stavar och ger en bättre känsla och värme. Längst ned på staven sitter trugan som gör att du inte trycker staven rakt ned genom snön. I hårt preparerade spår kan man åka med små trugor, men i normala till lösa förhållanden bör man ha en lite större truga. Många modeller erbjuder idag ett snabbt och enkelt system för att byta mellan olika trugstorlekar. Vi har delat upp våra rekommendationer i tre olika segement som du ser nedan.

Skidstavar för nybörjare och motionärer.

Vi rekommenderar att du väljer en stav av kompositmaterial vilket oftast är en kombination av glasfiber och kolfiber. De stavarna är tillräckligt styva och lätta men samtidigt relativt hållbara om du ramlar. Dessutom oftast väldigt prisvärda.

Skidstavar för dig som jagar tider i spåren

Har du bra flyt i stakningen ställer det högre krav på att staven svarar när du trycker ifrån. Samtidigt kanske du tycker att de allra bästa stavarna är väl dyra. Det finns dock många styva och lätta modeller helt i kolfiber som kommer fungera utmärkt för dig.

Och så har vi Toppmodellerna

Toppmodellerna från de olika varumärkena håller samtliga mycket bra prestanda. Du ser stavarna på de allra bästa åkarna i världen. Här får du det bästa som finns på marknaden utan kompromisser. Tänk på att dessa stavar nästan alltid levereras med liten truga… så köp till en större som fungerar i normala förhållanden. Du ska även komplettera med en stavtub som skyddar dina fina stavar under transport.