Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik
Hos Pölder Sport hittar du rätt utrustning för orientering och orienterare.

Rätt utrustning för orientering

Orientering är en sport där du inte behöver så mycket prylar. Ett par skor, en kompass, kläder och nåt enklare tillbehör. Sen är du i gång och kan ge dig ut och jaga kontroller.

Skorna är det klart viktigaste för att du ska få bra grepp och kontroll i terrängen. Det som kännetecknar en bra sko för orientering är bra grepp, låg vikt, ger bra markkontakt samt att den absorberar minimalt med vatten. Sulorna har gummidobbar eller gummidobb förstärkt med metalldubb. Du som är en frekvent orienterare har kanske ett par av varje för att kunna variera beroende på underlag och terräng.

Orienteringsskor med gummidobb

Ger lite högre komfort när underlaget är bra. Perfekt grepp när det är torrt i skog & mark.

Orienteringsskor med metaldubb

För dig som alltid vill ha bra grepp på hala hällar och grenar.

Kompasser för orientering

Ingen orientering utan kompass. Välj mellan tumkompasser, linjalkompasser och handledskompasser. Vilket som är rätt för just dig kan bara du avgöra. I eliten används alla varianter men tumkompasser dominerar och finns såklart i höger eller vänster, med vridbart eller fast hus. Allt för att du ska hitta din personliga favorit.
Alla kompasser fungerar i princip likadant, men lägger du lite mer pengar på en bättre modell får du en snabbare och stabilare nål.
Tumkompasser finns i vänster eller höger utförande.

Orienteringskläder

De allra flesta orienterare har överdelar i klubbens färger. Du behöver komplettera med underdel och strumpor. En bra byxa för orientering får inte bli tung när den blir blöt och ska såklart sitta bra. Välj mellan byxor och tights i olika längder. Mest populärt är knälånga byxor kombinerat med knähöga strumpor, alternativt tights.

Utrustning för orienterare

Orientering kräver inte mycket utrustning, men några få tillbehör måste du ha.

Pannlampor för nattorientering

När du ger dig ut i skogen på nattsträckan gäller det att ha riktigt bra ljus som låter dig se detaljer i terrängen så att du kan springa säkert och ta bra beslut. Nedan är några av våra rekommenderade pannlampor för nattorientering.