Om du har bestämt dig för att köpa skinskidor så är det väldigt noga med att få de korrekt utplockade av någon som vet hur skinskidor fungerar i skidspåren. Och det kan vi på Pölder Sport.
Vi har stor erfarenhet av att välja ut rätt skinskidor till rätt skidåkare och dess personliga egenskaper. De olika modellerna av skinskidor är uppbyggda kring samma idé och kommer med olika lösningar av skin/stighudar som sitter under längdskidans fästzon vilket gör att du inte behöver fästvalla skidorna. Du kan alltså lägga mer tid på åkningen och mindre tid på vallningen.
Skinskidor löser din vardag och passar utmärkt som motionsskidor för både nybörjare till elit samtidigt som de kan vara riktigt heta i fler olika problemfören en tävlingsdag.
Det enklaste svaret är - Du kommer åka mer skidor!
Ett stort hinder för många motionsåkare är just fästvallningen av längdskidorna. Ena dagen har du vallat för -5 grader. Nästkommande dag är det +2 grader och du behöver göra rent skidorna och lägga en ny fästvallning, kanske till och med med klister, för att få fäste på skidorna.
Detta kan du glömma med skinskidor! De behöver inte fästvallas. Bara ta skidorna och åk ut till spåret. Mer tid för träning och mindre tid på vallning. Du har fäste på skidorna i både -5 grader och +2 grader.
Vi skulle nog vilja svara ja på den frågan. Men, det finns alltid dagar då väderleken är emot. Ett bättre svar är egentligen att du alltid har bättre fäste med skinskidor än med en par vanliga skidor med dåligt utförd fästvallning.
Skinskidor går också under namnet ”vallningsfria skidor” men det betyder inte att du inte kan/behöver valla skidorna, det går utmärkt att valla och behandla både skinhuden och glidzonen på en skinskida för att nå bästa möjliga egenskaper.
Du glidvallar precis på samma sätt som på ett par "vanliga" längdskidor. Dvs, med glidvalla i form av paraffin eller flytande. Vi rekommenderar alltid flytande glidvalla till motionsåkare som vill göra det enkelt. Flytande glidvalla är enkelt och snabbt att applicera.
Håller du din skinhud ren och fräsch kommer du ha bättre fäste OCH bättre glid. Det fastnar lätt vallarester och smuts när du är ute och åker i spåret. Med tiden minskar då skinhudens funktion.
Du bör också använda någon form av impregnering för skinhuden. Då minskar risken för ifrysning (det fastnar snö) under skidan.
Ett par rätt utplockade skinskidor har alla möjligheter att glida riktigt bra. Kombinationen av bra glid och säkert fäste gör skinskidorna optimala för de flesta motionärer.
När skinskidorna är nya kan skinhuden vara lite sträv och påverka skidornas glid negativt. Detta försvinner efter ett par mils åkning då hudarna "slitits in".
Dock kan det vara bra att veta att en vallningsbar skida med perfekt utförd glid- och fästvallning oftast glider bättre än en skinskida.
De flesta tillverkare anger att hudarna håller från 50 mils åkning och uppåt.
I verkligheten beror hållbarheten på hur du åker, var du åker, skidornas höjd, snötyp och dessutom om du rengör huden eller inte.
Självklart! Har du slitit ut dina hudar kan du med några få undantag byta dessa själv. Vissa fabrikat kräver att du värmer fast hudarna, medan andra är självhäftande.
Tekniken med skinskidor har funnits några år men betraktas fortfarande som en nyhet och det är fortfarande väldigt många skidåkare som upptäcker glädjen och fördelarna med skinskidor. Vi har provåkt alla våra modeller och är mycket glada över de fina resultaten och åkglädjen som kommer i spåren.
Det tycker vi absolut att du kan göra. De allra flesta motionärer har hjälp av skinskidornas fina fästegenskaper under exempelvis Vasaloppet.
Fråga oss gärna om du vill veta mera om skinskidor.
Klicka här för att komma tillbaka till vårt sortiment av längdskidor