Köpguide - Skidstavar

Låt oss guida dig till rätt skidstavar

Det finns egentligen inget rätt eller fel när det gäller längd på skidstavar, bara rekommendationer. Har du inte åkt längdskidor tidigare ska du hålla dig till rekommendationerna. Det är svårt att åka med för korta eller för långa skidstavar och du får ingen bra upplevelse i spåret. Ska du tävla så finns det dock regler på vilken maxlängd din skidstav får ha.
Det som skiljer en skidstav för skate och för klassisk skidåkning är längden på staven.

Din stavlängd för klassisk skidåkning

  • Välj stavar som är ca 25-30cm kortare än din kroppslängd.
  • För juniorer ca 25cm.

Din stavlängd för skate

  • Skidstavar som är ca 20cm kortare än din kroppslängd.
  • För juniorer ca 15cm.

Lagom är bäst. Kör hellre med något korta skidstavar än för långa stavar. Vill du ändå åka med längre stavar bör du testa detta först innan du köper.
Numera finns även en FIS-regel för hur långa stavar du maximalt får ha vid klassisk längdskidåkning (se nedan). Vid skate får du ha maximal stavlängd = din kroppslängd.

Maximal stavlängd för klassisk åkning enligt FIS regler.

Om du ställer upp i en FIS-tävling måste din utrustning följa vissa regler. Dina stavars längd får då vara maximalt 83% av din kroppslängd. Stavens längd mäts då från spetsen och upp till överdelen av handremmens infästning.

Hur långa stavar får jag ha vid klassisk längdåkning enligt FIS?

  1. Mät din kroppslängd när du står på ett plant underlag med pjäxorna på.
  2. Multiplicera den uppmätta kroppslängden med 0,83
  3. Avrunda till närmaste hela centimeter (ex. 152,32 = 152cm liksom 152,78 = 153cm)

Exempel:
Du är 181cm lång med pjäxor på. Du multiplicerar 181cm med 0,83 = 181 x 0,83 = 150,23. Avrundat blir det då 150cm.
Du får alltså åka med en stav som är maximalt 150cm från spets till handremmens infästning.

Stavlängder hos olika varumärken

Traditionellt har alla tillverkare angivit stavens totala längd för dig som kund. Det innebär att du snabbt ser hur lång hela staven är, men inte hur lång den är från spets till infästning. Vill du vara helt säker på att du följer FIS regler kommer här en liten lathund. Som exempel använder vi stavar som är märkta 155cm på rören och etiketten, men du kan givetvis applicera differensen på alla stavlängder för respektive tillverkare.

Stav/Märke Uppmärkt längd Uppmätt längd Spets till infästning Diff uppmärkt/inf
SWIX nya TCS* 155cm 156,5cm 155cm 0cm
SWIX gamla TCS* 155cm 152,5cm 151cm -4cm
SWIX traditionellt 155cm 155cm 151cm -4cm
LEKI 155cm 155cm 151cm -4cm
OneWay 155cm 155cm 151cm -4cm
Salomon 155cm 155cm 151cm -4cm
KV+ 155cm 155cm 151cm -4cm
Madshus Speed/Pro 155cm 157cm 152cm -3cm
Madshus Redline 155cm 156cm 154cm -3cm
Atomic 155cm 155cm 152cm -3cm
Fischer 155cm 155cm 152cm -3cm
Swenor 155cm 155cm 152cm -3cm

*Swix gamla TCS är stavmodeller som kom ut på marknaden tom 2021. Swix nya TCS är stavmodeller från 2022.

Se våra skidstavar för skate och klassisk stil

  •  

Vilken skidstav ska jag välja?

Det finns en mängd olika tillverkare av skidstavar och alla har flera modeller i olika prisklasser. Vi går igenom hur en skidstav ser ut, vad som skiljer dem åt och vad du ska välja.

**En skidstav för längdåkning består av följande delar:

  • Rör - Själva skidstaven, är tillverkad i aluminium, glasfiber, kombination av glasfiber och kolfiber eller bara kolfiber. Mer om materialen nedan.
  • Truga - Längst ned på skidstaven. Skål med en spets som ger dig bra grepp i snön. Ju mindre truga desto bättre pendel… men är snön lös krävs en större truga annars sjunker du igenom. Limmas på röret eller sitter fast med enkla system som t.ex. Swix TBS.
  • Handtag - Oftast av kork hos oss men finns även som plast/gummihandtag. Eller kombinationer av dessa. Plast/gummi är mest slitstarkt, men det är betydligt skönare och varmare med ett bra korkhandtag.
  • Handrem/C-rem - På skidstavar för motionären och vasaloppsåkaren sitter det control-remmar (C-remmar). Dessa gör att du “sitter fast” och får mycket bra kontroll över stavarna. Ett måste för vasaloppsåkaren. På bliilgare stavar kan det sitta en standardrem för att du inte skall tappa staven.

Skidstavar för rullskidåkning

En skidstav för rullskidåkning ser likadan ut förutom att trugan är utbytt mot en rullholk (mer hållbar spets och utan “skål”). Du byter mellan rullholk och truga med smältlim eller med enkla statsystem som du hittar hos Swix TBS-stavar, Fischer Multi Tip och Oneway C-It. Vi har stavar som kommer levererade med rullholk och dessa hittar du under Skidstavar för rullskidåkning i menyn.

Se våra skidstavar för rullskidåkning

  •  

Vilken skidstav passar mig bäst?

Som du säkert sett finns det skidstavar i alla prislägen, från 200kr upp till strax under 4000kr. Det man eftersträvar är att ha så styva och lätta skidstavar som möjligt för att få bra flyt i åkningen. Ju styvare stav desto mindre kraftförlust när du stakar.
Ett enkelt svar när du undrar vilka stavar du ska köpa är - “Köp så bra skidstavar som din budget tillåter”. Det är ett bra riktmärke, men du måste givetvis också väga in hur mycket du kommer åka.

**Som du läst ovan finns det skidstavar i olika material:

  • Aluminium - Tåliga rör men inte speciellt styva. Oftast med enklare handtag och rem. Perfekt för söndagsåkaren, men motionären bör gå på något bättre stav…
  • Komposit - Stavar i en kombination av glasfiber och kolfiber. Här hittar vi “Vasaloppsmodeller” från i princip alla tillverkare. C-rem och korkhandtag sitter som oftast på dessa rör. För att inte få de mjukaste stavarna bör du välja i prisläge mellan 600-1000kr. Det räcker för den normale Vpasaloppsåkaren eller motionären.
  • 100% Kolfiber - De styvaste, lättaste men också dyraste stavarna. Dessa väljer du om du är kräsen eller söker bästa utrustningen. Prislägen finns från 1000:- och uppåt. Ju dyrare desto bättre kvalitet på rörets konstruktion och kolfiber. Dessa stavar är mycket starka, men blir ömtåliga om du får hack och slag på dem. Kolfiberstavar finns ofta att köpa i rålängd, dvs du kan beställa staven i valfri längd - vi monterar.

Tänk på att ju längre stavarna är, desto mer böjer de sig vid belastning. Du kan därför välja en billigare skidstav om du är kort. Är du lång måste du gå på en lite dyrare stav för att få samma styvhet. En skidstav för rullskidåkning ser likadan ut förutom att trugan är utbytt mot en rullholk (mer hållbar spets och utan “skål”). Du byter mellan rullholk och truga med smältlim eller med enkla statsystem som du hittar hos Swix TBS-stavar, Fischer Multi Tip och Oneway C-It. Vi har stavar som kommer levererade med rullholk och dessa hittar du under Skidstavar för rullskidåkning i menyn.

Om du enkelt vill kunna byta storlek på truga på din skidstav, eller kunna byta mellan truga och rullholk för rullskidåkning, så bör du välja en stav med snabba och enkla system för detta som du hittar hos Swix TBS-stavar, Fischer Multi Tip och Oneway C-It .m.m.

Du kan också kika på Leki Shark System. På alla Leki stavar sitter remsystem som innebär att du snabbt “klickar” ur och i remmen från staven. Lösningen har funnits i flera år och kvaliteten går inte att klaga på - det håller! Mycket smidigt när du är ute i spåret och snabbt vill komma loss från staven för att dricka mm.

Se alla våra skidstavar

  •