Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Bindningar - Systemen du behöver känna till

Senaste åren har det kommit många nyheter kring bindningar för längdåkning och utvecklingen fortsätter. Snart har varje märke en egen lösning och det finns en uppsjö av modeller att välja på för dig. Krångligt kanske du tycker, men faktum är att det nu är lättare än någonsin att få en fungerande kombination med din pjäxa.
ALLA nya bindningar på marknaden passar till ALLA nya skor (och till alla gamla skor med Rottefellas NNN-sula eller Salomon Prolinksula).
Förenklat kan man alltså säga att det finns ett system idag.

Flyttbara bindningar – varför?

Att åka på en rätt utplockad skida är en förutsättning för att du ska få bra fäste, glid och ha roligt i spåret, men nu kan du också finjustera det där sista lilla. Det gör du med hjälp av flyttbara bindningar. Med enkla handgrepp kan du flytta bindningarna lite framåt eller bakåt och på så vis förändra skidans egenskaper så att de passar just dagens före och din åkstil. Vissa modeller kan du till och med justera i farten.
Detta är en stor fördel på alla skidor, men framför allt på skinskidor. På de modellerna är fästzonen under skidan statisk och du kan inte förkorta eller förlänga den som på traditionella vallningsbara skidor. En liten flytt av bindningen framåt ger dig bättre fäste och en flytt bakåt ger dig bättre glid. Mycket bra!
På skate får du fördelarna att kunna möta olika fören. Flytta bindningen lite framåt för att få bättre tryck och grepp i hårda fören. Flytta lite bak för bättre bärighet i lösa fören.

Flyttbart när du står på skidorna

Två system erbjuder dig att flytta bindningspositionen när du står på skidorna. Det görs med en ratt längst fram på bindningen. Flytta med fördel när du står hopkrupen i fartställning svagt utför.

Rottefella Move
Går att montera på ALLA skidor/modeller som INTE har Salomon/Atomics Shift förberett. Adapterplatta finns för dig som har ”rena” skidor utan integrerad monteringsplatta.

Salomon/Atomic Shift-In
Monteras ENDAST på Salomon/Atomic som är förberedda för denna bindning.

Övriga flyttbara bindningar

Dessa bindningar går att flytta innan du sätter i pjäxorna. Effekten blir densamma som för modellerna ovan, men du kan alltså inte justera utan att ta av dig skidorna.

Fischer/Rossignol IFP
Monteras på alla modeller från Fischer och Rossignol som är förberedda med IFP-platta. Flyttas utan behov av verktyg.

Rottefella Xcelerator/Performance
Kan monteras på alla skidor med integrerad NIS-platta och alltså INTE är förberedda för IFP eller Shift/Shift-In. Går även att montera på ”rena” skidor via adapterplatta. Du flyttar bindningen med hjälp av medföljande verktyg.

Salomon/Atomic Shift
Monteras endast på skidor förberedda för Shift. Ej att förväxla med Shift-In ovan.

Bindningarna nedan finns även i varianter för skate.

Skruvmonterade bindningar

”Rena” skidor utan integrerade lösningar för bindningsmontering samt rullskidor monteras med skruvade bindningar. Skruvmonterade bindningar är även ett bra alternativ för dig som vill byta bindningar på dina gamla skidor. Det finns även en monteringsplattor som kan skruvas i skidan för att sedan kunna montera en flyttbar bindning.

SNS-systemet

Det ”gamla” SNS-systemet som i huvudsak använts av Salomon och Atomic har sedan ett par år tillbaka varit på väg ut. Det finns fortfarande bindningar och några skomodeller att få tag på. Välj inte detta system om du ska köpa nytt.

Hur väljer jag rätt?

Köper du ett skidpaket av oss så kommer du enbart kunna välja bindningar som passar tillsammans med skidor och pjäxor.
Ska du köpa bindningar till lösa skidor eller för att uppgradera dina gamla skidor? Tveka inte att kontakta oss om du är osäker.

Se video när Rottefella presenterar Move-systemet.

Atomic presenterar Prolink Shift-In.