Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik

Vilka längdskidor ska du välja till Vasaloppet?

Att välja längdskidor till Vasaloppet är kul! Det finns många inte så många varumärken men modellerna är desto flera. Vilken nivå du ska lägga dig på är lite upp till dig, om du som motionär tar dig an Vasaloppet eller om du jagar sekunder. Vi har längdskidor för alla olika typer och former av Vasaloppsåkare och hjälper dig gärna att välja rätt längdskidor till ditt Vasalopp,

Att välja rätt skidor till Vasaloppet?

Det är en fråga som ca 16 000 skidåkare ställer sig varje vinter. Ja, kanske inte alla men många av er som tar sig an loppet för första gången, som jagar nya sekunder eller som bara har blivit lite bättre sedan förra vintern och behöver nya utmaningar. Ditt val landar i en mix av ambition, plånbok och målsättning. Ska du åka för upplevelsen, för att klara av ett vad eller för att sätta en bra tid? I sortimentet hos oss fungerar alla (nästan…) längdskidor till ett Vasalopp, beroende på vad ditt svar på nämnde frågor är. Vi säljer alltså bara skidor som håller hög kvalitet i konstruktion och belag men visst kommer du ha det roligare på en längdskida i den högre prisklassen än på en längdskida som är mer anpassad för lugna dagar i elljusspåret.

Ska jag välja skinskidor eller vallningsbara längdskidor?

Den absolut vanligaste frågan vi får idag. Vi svarar så här, du kan åka på en skinskida. Om du preppar skinskidans hud och belag så går det ännu bättre. Du ska dock ha med dig, en bra vallad klassisk skida har bättre förutsättningar att gå bra i spåren än en skinskida. Men långt ifrån alla kan sätta en perfekt skidvalla för dagen så i många fall kan skinskidan vara ett bättre alternativ och de senaste åren har vi sett att skinskidåkarna har haft bra före medan andra längdåkare har slitit hårt.

Välja klassiska längdskidor till Vasaloppet

Ska du åka på vallningsbara och klassiska längdskidor på Vasaloppet så har vi ett brett och unikt utbud från de stora leverantörerna för dig att välja på. Ha med dig att oavsett vilken nivå du väljer så kommer du välja längdskidor med bra kvalitet och bra komponenter samt belag som fungerar väl i spåren. Sedan är det givetvist så att en dyrare skida kommer med bättre komponenter som ger bättre förutsättningar till bättre glid och mer fäste. Många väljer mellan vallningsbara eller skin och en rätt vallad klassiska skida är roligare än en skinskida men kräver mer kunskaper och mer jobb inför och under loppet.

Tips för dig som väljer vallningsbara skidor:

  • Om du inte kan valla själv så låt ett proffs göra det inför loppet eller på plats på tävlingen.
  • Välj att montera en flyttbar bindning på skidan så att du enklelt kan justera egenskaperna under loppets gång.
  • Läs på kring enkla snabbvallor som kan förbättra skidans glid och fäste. Alla kan använda dessa produkter, de är som namnet antyder snabba och lätta att lägga på kvällen innan eller på morgonen på startdagen.

Vi rekommenderar vallningsbara skidor till Vasaloppet:

Välj rätt Skinskidor till Vasaloppet

De senaste åren har skinskidor befäst sin närvaro under Vasaloppet och nu är många av skinmodellerna verkligen ett bra val för många skidåkare. Alla stora varumärken har en eller flera skinskidor som vi skulle kunna rekommendera för Vasaloppets spår. Det viktigaste att tänka på när du ska välja din skinskida är att du MÅSTE handla av någon som kan plocka ut rätt egenskaper på skidorna till dig. Spannets bärighet och skidans längd är viktigare än någonsin just när du ska åka på skinksidor för att hamna rätt i kontakten med snön. Men om du vänder dig till en skidspecialist, till någon som har stor erfarenhet av att plocka ut rätt skinskidor till en skidåkare så kommer det bli hur bra som helst för dig!

Tillbehör till dina skinskidor

Skinskidor kanske inte längre är nyhetens behag, snarare en satt och fullkomligt accepterad modell och det innebär att leverantörerna vågar satsa på tillbehör och varianter som gör dina skidor ännu bättre och som ökar dina möjligheter till perfekta egenskaper under olika förhållanden som snabbt kan förändras. Välj och byt skin i spåren till en skin som passar just vid ditt tillfälle. Preppa skinhuden med något enkelt som maximerar effekten på både glid och skin.

Stakskidor för dig som stakar hela vägen

De som väljer stakskidor har oftast haft siktet inställt på att göra just det under en längre period. Att åka med stakskidor kräver en större insats för din fysisk och en bättre förberedelse inför loppet. På stakskidor har du endast glid och inget fäste vilket sätter både din teknik och fysik på prov då du behöver staka dig genom hela loppet. Stakskidor använda inte bara till långa lopp utan fördelerna går så klart att använda till alla distanser men är baranan för kuperad krävs det en vinnarskalle utöver det normala - men det ser vi prov på åter och åter igen inom skidvärlden.

En stakskida är konstruerad för att fördela trycket bättre mot snön och ger dig mer fart på platten och uppför än en vallningsbar klassisk modell.