Polder Sport
Vasaloppet - Officiell Vasaloppsbutik
Bild på lopp för trailrunning. Från utmaningen BAMM i Riksgränsen. Trailrunning när den är som bäst.

Trailrunning - kom igång och spring i naturen

Vad är trailrunning?

Det är märkligt det här med trailrunning. Många av våra kunder är vana vid att springa i terräng och natur men de har liksom aldrig kallat det för trailrunning, men sedan har sporten inte riktigt fått fäste i landet förrän nu. Om du kikar i tävlingskalenderns så är det trailrunning-tävlingar var och varannan helg, vi har en stor Trailtour och intresset för att springa på andra vis än endast på asfalt runt området har exploderat.
Men om du är sugen på att börja med trailrunning så är det enkelt, ta på dig ett par väl dubbade trailskor och ge dig ut i naturen. Nivån sätter du själv, från enklare stigar och spår till mycket tekniska off-trail turer. Men när intresset ökar så ökar vikten av rätt utrustning, att syssla med trailrunning innebär ofta att du är ute längre pass och turer och då behöver du bra löparskor, bra kläder och gärna en bra väska som du kan ha med dig energi, dryck och ombyte eller skydd mot väder i. Oavsett var i landet du befinner dig så kan du syssla med trailrunning och hos Pölder Sport så hittar du allt som behövs för att lyckas med din trailrunning.

Tänk så här trailrunning = löpning i naturen.

Trailrunning definieras helt enkelt som att ta en löprunda mitt i naturen, spring bort från asfalten. Det ställer andra krav på din löparkropp, på dina ben men också för överkroppen. Framför allt så behöver du vara med i varje steg, du får inte släppa på koncentration och uppmärksamhet för då är fallet nära. Så om du har natur nära dig så kan du sätta igång med din trailrunning på en gång!
Trailrunning utövas inte bara i bergen eller på slätten utan i all natur, i svårframkomlig terräng där det iblands krävs att du klättrar som då också är en del av sporten. Trailrunning innebär mer alltså mer än bara löpning, det handlar mycket om att lägga en sträcka i naturen bakom sig. Du kommer möta tuffa uppförsbackar där du kommer behöva växla mellan att springa och gå, du kommer möta lika tuffa nedförsbackar som du behöver rulla rätt nedför för att spara på ben och krafter. Från söder till norr så har trailrunners sina utmaningar i den svenska naturen där det skiftar mellan böljande fält, bergspass och platt trollskog.

Vad skiljer trailrunning från väglöpning?

Den största skillnaden ligger i den varierande terrängen där underlaget växlar konstant för dig. Du springer på stigar, över stenar, lera och gräs och kanske också på snö under ett vitt traillopp. Du behöver hålla fokus på ett helt annat vis än på asfaltslöpningen där du kan nöta milen och fokusera på farthållning och tidsvarv på ett annat vis. För en trailrunner handlar det mer om sträckan framför dig än hur snabbt du springer den.
Så var det frågan om naturen, den som lockar ut så många idag.
Som klassisk längdåkningsfirma så känner vi igen det här från skidåkningen. Kontakten med naturen som förändrar så mycket inom dig med din träning och rörelse. Dina sinnen förstärks och öppnas. Både kroppens signaler och omgivningen gör sig påmind på ett helt annat vis, du kommer känna din andning, du kommer höra din rörelse och rensa huvudet från verkligen bortom passet. Nej, det är inte konstigt att trailrunning är här för att stanna och att den växer. Varför springa på asfalt när vi har så mycket storslagen natur omkring oss? Men nu ska vi inte vara sådana, att kombinera asfaltslöpning med trailrunning är en bra grej för dig året runt.

Trailrunning, tävlingar och din prestation.

För många löpare handlar det om att springa så snabbt som möjligt, göra milen under 40 minuter osv medan en trailrunner oftast tänker mer på distans. Utmaningen ligger i sträckan och tiden utomhus, att vara med om äventyret. På samma vis som med skidåkningen så handlar det om att sätta upp sina mål och att förbereda sig inför den stora utmaningen, för inom trailrunning finns det gott om STORA utmaningar runtom i landet. Från söder till norr erbjuds det makalösa lopp i storslagen natur för dig som vill testa att springa en tävling.

Trailrunning handlar om att korsa mållinjen, fullfölja äventyret och att dela starka känslor snare än att komma först i mål.

Vill du veta mer eller har du frågor om trailrunning? Kontakta oss! Vi har expertkunskapen i våra medarbetare och ett sortiment med utrustning som håller måttet.

Trailrunningskor - de populära valen

Vi rekommenderar kläder för trailrunning

Kläder för trailrunning varierar så klart kring vilken säsong det är på året och i vilken del av landet du är i. Det handlar som vabligt om att jobba med lager men framför allt så handlar det mera om skudd mot väder, vind och nederbörd då du ska vara ute längre pass i naturen. Kläderna får gärna ha låg vikt och vara lätta att pcka ner i en väska också.

Vätskeryggsäckar för trailrunning

Väskor för trailrunning ska sitta bra och ha många bra lösningar och funktione för vätska och energi. Fundera på mängden vätska och packvolym som du behöver och utgå från det. Väskan måste också sitta bra på din kropp för att förindra värk och skav under din trailrunning.

Så här kan det se ut vid starten av ett mäktigt trailrunning lopp. Videon från SauconyBamm 2021 vid Riksgränsen.

Trailrunning är att springa i natur. Och så här kan se en tuff natur se ut för trailrunning.

Trailrunning definieras så här

Som att helt enkelt ta en löprunda mitt i naturen, spring bort från asfalten. Det ställer andra krav på din löparkropp, på dina ben men också för överkroppen. Framför allt så behöver du vara med i varje steg, du får inte släppa på koncentration och uppmärksamhet för då är fallet nära. Så om du har natur nära dig så kan du sätta igång med din trailrunning på en gång!

Del av tävlingsrutt för trailrunning

En viktig del av din utrustning för trailrunnig kan vara en kompass. När sträckorna blir längre över natur så kommer du behöva navigera dig fram med hjälp av en kompass. Sedan finns det trailrunninglopp där du inte behöver kompass också.
Se alla våra kompasser för navigering här