Björn ger tips om hur du kommer igång med rullskidåkning.
Det är svårt att hitta en mer skidlik träningsform än just rullskidåkning, just för att det handlar om skidåkning… fast på hjul då. Rullskidorna håller igång rätt muskelgrupper och är en träningsform som stärker hela din kropp på ett mycket skonsamt vis.
Var inte rädd för att åka rullskidor, det är lite som att lära sig cykla. Svajigt i början, men ganska snabbt hittar man balansen och känner sig säker.
Har du tänkt att åka Vasaloppet under vintern behöver du många mil i benen och då är rullskidor i många fall ett måste. I alla fall i södra delarna av landet.
Det finns rullskidor för både klassisk åkning och skateåkning. De klassiska skidorna är utrustade med backspärr för att du ska kunna skjuta ifrån med fäste på samma sätt som i längdskidåkning. Skaterullskidorna har något större och smalare hjul för att du ska få bra flyt i åkningen.
Basutrustningen är ett par rullskidor med bindningar, pjäxor, rullskidstavar och en hjälm. Se till att köpa utrustning som håller måttet. Då håller grejerna längre och det blir säkrare och roligare att åka. Vi erbjuder kvalitetskidor från de stora märkena i flera olika modeller och varianter.
Du kan i princip välja fritt ur vårt sortiment. Alla modeller kommer fungera bra för dig. Det som skiljer lite är vilka egenskaper du prioriterar. Aluminiumskidor är lätta och lite billigare men blir lite stötigare när du åker. Rullskidor med trä/glasfiber/kolfiber-stommar går betydligt mjukare men är lite dyrare.
Rullmotstånd är det nästa du ska tänka på. Har du inte kört innan så rekommenderar vi standard rull (2:ans hjul), vill du ha mer motstånd väljer du slow (3:an hjul) eller till och med extra slow (4:ans hjul). Utöver detta finns det racinghjul för dig som tävlar.
Vi har en mängd modeller att välja mellan, men här är några favoriter.
Rullskidor för skate är lite kortare och smidigare, har större och smalare hjul och ingen backspärr. Det finns även några längre varianter som blir mer riktningssäkra och skidlika, men skaterullskidorna är lite svårare i svängarna.
Du kan såklart åka med samma pjäxor som på vintern. Det blir lätt lite varmt och pjäxorna slits av damm, smuts och vägsalt. Vill du ha mer komfort och en svalare pjäxa när du åker rullskidor finns det några bra alternativ.
På rullskidstavar har man ersatt trugan på längdskidstavar med rullholkar. De har lite kraftigare spets och du slår inte i trugan i rullskidorna när du åker. Några modeller har reflekterande detaljer för att du ska synas bra. Välj samma längd som du har när du åker längdskidor.
Självklart ska du ha hjälm på dig när du åker rullskidor. Se till att du har en modell som går ner lite över bakhuvudet. Det finns även skydd för armbågar, höfter och knän.
Även om det är varmt ute när du åker är det skönt att ha handskar när du åker rullskidor. Handsken skyddar dig från skav och är även bra när du tar emot dig om du råkar ramla. Rullskidhandskarna är tunna och tighta.
Finns en hel del bra tillbehör för rullskidåkning. Här ser du några av våra rekommendationer.
Björn ger tips om hur du kommer igång med rullskidåkning.
Kalle förklarar olika rullmotstånd och hur du ska tänka.
Björn förklarar skillnaden mellan olika material på rullskidornas stommar.
Kalle pratar om rullskidornas stabilitet.